Marea diversitate a roşiilor, reflectată într-o grădină bio din Portugalia

19

Peste 50 de varietăți de roșii – mari, mici, rotunde, turtite, roșii, galbene, verzi și chiar negre – se cultivă în regim bio într-o grădină din regiunea Azeitao, din vestul Portugaliei, relatează cotidianul portughez Publico, invitând la descoperirea gustului acestui fruct cu o mie de forme și culori.

Vremea culesului, când roșia este coaptă, nu are legătură cu culoarea acesteia, pentru că există, de exemplu, roșii care sunt totdeauna verzi. Ideea unei roșii perfecte, rotundă și uniform colorată în roșu, este o creație a omului. În parte, această dorință ca roșiile să fie toate la fel și voința de a fi disponibile pe tot parcursul anului au condus la măsuri care au făcut ca marea majoritate a roșiilor să-și piardă din gust.

Pentru a facilita identificarea roșiilor bune de cules, printr-o culoare uniformă, s-a dezvoltat o mutație genetică. Aceasta inhibă o proteină numită GLK2, care este folosită de plantă pentru a produce zahăr prin fotosinteză. Fără această proteină, roșia produce mult mai puțin zahăr și este mai puțin gustoasă. S-au făcut și alte ‘adaptări’, pentru ca roșiile să aibă un înveliș mai ferm, în scopul de a le facilita transportul, și să fie mai cărnoase.

Grădina de roșii — de un hectar și jumătate — pe care Maria José Macedo o are în Azeitao este un mic paradis pentru iubitorii acestui fruct. Roșiile produse acolo au gust de roșii și, în plus, gustul lor diferă de la o varietate la alta, culminând cu delicioasa varietate Orange Strawberry, de culoare portocalie, care amintește de mango, și un gust dulce excepțional, adaugă cotidianul portughez, care prezintă câteva dintre varietățile ce cresc acolo.

Inimă de bou. Mari și cărnoase, cu puține semințe și puțin acide, aceste roșii sunt în toată lumea, cu unele diferențe.

Costoluto Fiorentino. Este o varietate tradițională de roșii din Italia, ușor de recunoscut prin formă, aplatizată, cu mai mulți lobi.

Evergreen. După cum indică și numele, este vorba despre o roșie care, chiar și după ce se coace, are culoarea verde.

Marmande. Mare și suculentă, este optimă pentru salate.

Roșia albastră. Mică și rotundă, închisă la culoare, ca pruna. Crește în ciorchine.

San Marzano. Varietate din Italia, folosită mai ales pentru pizza. Dulce și cu aciditate scăzută, are o formă alungită, aproape cilindrică, și mulți ‘chefs’ o consideră una dintre cele mai bune roșii din lume.

Cherokee Chocolate. Este suculentă și dulce.

Rose de Berne. Are o savoare intensă, fără aciditate.

Raisin Vert (Struguri verzi). Roșie mică, în general destul de dulce, de culoare verde.

În lume se cultivă circa 7.500 de varietății de roșii, amintește cotidianul portughez. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata