Microplantele – O afacere cu tot mai mare succes în România

Culturile de microplante sunt o afacere de succes, în ultimul timp, la noi. Specii de legume sau plante care devin aliment înainte să ajungă la maturitate. Nivelul de substanțe benefice este astfel mult mai mare .

La început, begonia, panseluțele sau floarea soarelui erau servite doar în restaurante, iar acum se găsesc și în magazine, așa că oricine să le poate cumpără.

Florile-vedetă sunt panseluțele pentru că sunt viu colorate și bucătării le folosesc că să înfrumusețeze farfuriile.

„Dacă stăm să ne uităm la nişte scrieri de acum mulţi, mulţi ani, în nişte cărţi de bucate de la 1800 şi ceva, crizantemele erau utilizate în salate, florile de boranza, la fel, erau utilizate în preparate şi oamenii le adăugau acolo nu doar pentru partea estetică”, spune Cristian Tudor.

Cristian Tudor a început să cultive microplante și flori comestibile în urmă cu 4 ani, pe când lucra la o companie producătoare de răsaduri din Grecia.

”Mă documentăm pe un portal ştiinţific din America despre o boală nou apărută la cultură de pepeni şi într-un subsol am găsit acest titlu: Microplantele, nouă generaţie a mâncării. Pentru mine, chestia aia a fost aşa, un moment în care am zis, băi, chiar dacă sună clişeic, asta vreau să fac”, povestește Cristian Tudor, antreprenor.

Primele culturi le-a obținut pe balconul sau din București, iar după ce a plantat semințe în solarul părinților, a făcut credit pentru a-și construi o seră.

Cristian Tudor, antreprenor: „Era fix pe principiul am nevoie de ceva, dar nu ştiu de ce şi până nu au văzut nu au ştiut că le trebuie. În momentul în care am ajuns la ei au zis, ok, ne trebuie. Căutau variante în aşa fel încât să îşi îmbunătăţească farfuriile”.

Vorbim practic despre specii normale de legume care sunt utilizate în alimentaţie în prima fază de vegetaţie, fără a mai fi lăsate să ajungă la maturitate.

”Microplantele au intrat în anii 80 în California, exact pentru latura lor decorativă, arătau bine, şi abia după ceva ani s-a ajuns la concluzia, wow, ăsta este un aliment grozav, de ce nu l-am folosi mai mult?”, explică Marius Tudosiei, realizator Digi24.

Chiar dacă rămîne o piață restrânsă, de la an la an numărul românilor care și-au introdus în alimentație microplantele a crescut.

În ultimii ani, în România, cererea de astfel de plante a crescut, iar pe piață au apărut şi alţi producători. Aşa s-a ajuns că microplantele să poată fi găsite acum şi în marile lanţuri de hiper- şi supermarketuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata