Ministerul Mediului: În regiunile sudice și sud-estice, calitatea aerului poate fii afectată

27

Pe o reţea de socializare, Ministerul Mediului a informat că, în perioada următoare, este posibilă apariția unor tendințe de creștere a concentrațiilor poluanţilor monitorizați care provin din surse de ardere, precum traficul sau încălzirea rezidențială.

 Calitatea aerului ar putea fi afectată. Vor fi afectate regiunile sudice și sud-estice

 

Astfel, specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc), anunţă Ministerul Mediului pe pagina de Facebook.

În contextul meteo- dispersic, „Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administratia Nationala de Meteorologie RA privind menținerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice și sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiții total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală și inversiune termică ce conduce la circulație descendența a aerului și reținerea poluanților la nivelul solului), specialiștii din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariția unor tendințe de creștere a concentrațiilor poluanţilor monitorizați în cadrul #RNMCA (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidențială etc). Spre dimineață și mai ales pe parcursul zilei de joi și al nopții de joi spre vineri, aceste condiții defavorabile nu se vor mai întruni”, a scris Ministerul Mediului pe Facebook.

Orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calității aerului

În plus, Ministerul Mediului a subliniat și că circulația aerului la nivelul solului va fi mai rapidă iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută.

Astfel, „Circulația aerului la nivelul solului va fi mai rapidă, iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută și, prin urmare, stratul de inversiune termică se va disipa. Ca urmare a circulației rapide a aerului estimată a se produce începând din dimineața zilei de 17.02, Administrația Națională de meteorologie a emis astăzi mesaje de atenționare meteorologică COD GALBEN cu interval de valabilitate: 17 februarie, ora 06:00 – 18 februarie, ora 20:00 pentru intensificări ale vântului, viscol la altitudini mari în zona de munte, iar în intervalul 17 februarie, ora 08 – 18 februarie, ora 06, pentru intensificări ale vântului în nord-vestul țării.

Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenție deosebită evoluției fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluției concentrațiilor și emiterea (dacă este cazul) a unor atenționări în cazul în care concentrațiile măsurate devin foarte mari și depășesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu – comisariatele București și Ilfov, va desfășura, prin echipele de permanență, acțiuni de verificare și control, atât inopinat, cât și în cazul semnalării existenței unor surse neatorizate de ardere. În aceste condiții speciale, orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calității aerului și prin urmare recomandăm oricărui cetățean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112”, este scris în postarea Ministerului Mediului.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata