Ministrul Agriculturii: Cercetarea agricolă are nevoie urgentă de restructurare; practic, este în colaps

Cercetarea agricolă are nevoie urgentă de restructurare pentru că, practic, este în colaps, are datorii de peste 200 de milioane de lei, mai puţin de 400 de cercetători şi o suprafaţă de numai 30.000 de hectare, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în plenul Senatului, la ‘Ora ministrului’.

„Cercetarea are un rol esenţial pentru creşterea competitivităţii în agricultură. Fără rezultatele cercetării nu mai putem fi competitivi pe piaţa europeană. Fostul comisar european pe agricultură, actualul premier Dacian Cioloş, a prevăzut 4 miliarde de euro pentru cercetarea agricolă din UE. Din păcate, România nu are proiecte decât pentru 34 de milioane de euro, restul sumelor sunt sunt luate de alte state membre care sunt mai bine pregătite pentru a absorbi fondurile de cercetare. (…) Propunerea noastră este ca, împreună cu Ministerul Educaţiei, să avem un institut naţional care să înglobeze toate cercetarea. ASAS să rămână for de consacrare ştiinţifică, iar Institutul Naţional de Cercetare, pe modelul celui din Franţa, să primească fondurile necesare. Vă reamintesc că cercetarea se află practic în colaps, are datorii de 200 de milioane de lei, iar din numărul mare de cercetători actualmente mai sunt mai puţin de 400 şi din păcate toţi sunt la o vârstă înaintată. Personalul, cu totul, reprezintă doar 3000 de angajaţi şi suprafeţele pe care le mai deţine cercetarea agricolă se ridică la doar 30.000 de hectare”, a explicat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR consideră că fermierii români au nevoie de inovare şi de rezultatele cercetării, iar tinerii trebuie stimulaţi cu salarii competitive ca să rămână în ţară.

„În aceste condiţii, dacă nu reuşim să venim cu sprijinul cercetării la fermieri, să le arătăm ce înseamnă inovare, să venim cu soiuri rezistente la secetă, cu rezultate de ultimă oră pe ceea ce înseamnă pesticide, mai ales că în vest se discută deja de pesticide inteligente care ajung exact unde trebuie la plantă, fără să afecteze mediul înconjurător. Este nevoie de o restructurare urgentă în acest sector. Gândirea noastră este să facem un institut naţional în coordonarea ştiinţifică a ASAS şi în coordonare tehnică şi să se asigure finanţare prin Ministerul Agriculturii şi cel al Educaţiei”, a spus şeful de la Agricultură.

Potrivit acestuia, miercuri, vor avea loc discuţii în acest sens cu premierul Dacian Cioloş şi cu ministrul Cercetării şi, ulterior, cu reprezentanţii ASAS.

„Mâine (miercuri — n. r.), după şedinţa de Guvern, vom avea o discuţie cu premierul şi cu ministrul Cercetării şi, ulterior, cu ASAS, pentru a stabili concret măsurile şi a veni în întâmpinarea cercetării pentru a o finanţa corespunzător, cu salarii care să intereseze tinerii să rămână în agricultură. De câte ori am ocazia, îl citez pe Bill Gates, care spune că 20% din cei mai bun ingineri sunt români şi este păcat că România lasă aceşti tineri să plece din ţară. Trebuie să le oferim o şansă! Mulţi cercetători sunt la vârsta pensionarii şi, fără măsuri urgente, cred că deja am trecut de ceasul al 24-lea în care mai putem face ceva pentru cercetare”, a subliniat şeful MADR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata