Ministrul Agriculturii: Cererile de plată au fost depuse de 880.000 de beneficiari pe o suprafaţă de circa 8,7 milioane hectare

Cererile unice de plată au fost depuse până în prezent de 880.000 de beneficiari pentru o suprafață de circa 8,7 de milioane de hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor la APIA fără penalități, conform regulamentelor europene. Cererile se mai pot depune până pe 9 iulie, dar cu penalități de 1% pe zi. Până în prezent, comparativ cu anul trecut, avem 880.000 de beneficiari care fie au înregistrat și închis cererile, fie cererile au fost digitizate, pe o suprafață de 8,6 — 8,7 milioane hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut. Suntem aproape, dar nu la nivelul la care mi-aș fi dorit. Să vedem ce se va întâmpla astăzi, pentru că sunt foarte multe solicitări, dar care vor veni, probabil, și după 15 iunie”, a subliniat șeful MADR.

Acesta le-a mulțumit colegilor din teritoriu care au lucrat în toate weekend-urile începând de la 1 mai pentru a prelua solicitările fermierilor, regretând incidentul de la Satu Mare, unde un angajat al APIA a decedat.

Le mulțumesc colegilor din țară care au făcut un efort și au lucrat de la 1 mai, poate chiar dinainte, în fiecare weekend. Efortul de activitate al angajaților din APIA nu îl are nicio o altă categorie din administrație, se muncește foarte mult, în stres extraordinar și iată că s-a ajuns și la o astfel de situație pe care o regret”, a menționat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă Traian Băsescu a depus cererea de subvenție pentru terenul de la Nana, șeful MADR a precizat că nu a monitorizat acest lucru, însă a confirmat că fostul președinte este un „fermier disciplinat pentru că a depus și anul trecut”.

Nu i-am monitorizat domnului Băsescu cererea, dacă a depus sau nu anul acesta, dar eu am văzut că este un fermier disciplinat pentru că a depus și anul trecut. Nu știu dacă domnia sa, ci mă refer la societatea care lucrează. Repet, nu domnul Băsescu este cel care lucrează direct terenul respectiv, ci o societate, iar potrivit regulilor europene cel care primește subvenția este cel care exploatează terenul”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a participat luni la Conferința Națională ‘Dezvoltarea Satului Românesc continuă’, organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Conferința își propune abordarea unor subiecte actuale, de mare interes, atât pentru dezvoltarea rurală în general, cât și pentru noua perioadă de programare, 2014 — 2020. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata