Noii investitori în agricultură devin din ce în ce mai interesați de noile tehnologii

Investitorii de pe piața de capital au planuri mari privind afacerile în agricultură. Specialist pe piețele financiare, Eugen Voicu, alături de o echipă de afaceriști români, a cumpărat o fermă în județul Teleorman, de la un investitor spaniol. Acesta folosește suprafața de teren de 2.800 de hectare, o parte reprezentând proprietatea firmei pe care o dețin iar altă parte, luată în arendă.

În această afacere agricolă, a fost investită suma de aproximativ 5,5 milioane de euro. Noii proprietari au cheltuit o mare parte din această sumă doar pe procurarea utilajelor și mașinilor realizate după tehnologii de ultimă oră. De asemenea, au achiziționat mai multe combine, tractoare, semănătoare dar și un siloz. Aceștia au obținut finanțarea echipamentelor în valoare de două milioane de euro prin intermediul unui leasing, iar silozul modern a fost obținut prin intermediul unul împrumut de 500.000 euro.

Avantajul acestor echipamente scumpe dar moderne? Ei bine, semănătoarea poate ajunge să cultive până la 200 de hectare pe zi, în funcție de cultură. Mai departe, combina modernă poate fi folosită în mai multe culturi, în funcție de utilajul adăugat. În plus, recoltarea produselor se va efectua mult mai rapid, mai ales că recoltarea trebuie să se facă într-un timp foarte rapid.

Silozul modern este o investiție cu structură metalică, ce poate adăposti până la 1.500 de tone de produse agricole. Un siloz de acest fel are în structura sa și un laborator propriu care verifică îndeaproape caracteristicile produsului precum gradul de umiditate, etc.

Cu toate acestea, aceste tehnologii moderne sunt susținute și de programele ce sunt derulate prin atragerea de fonduri europene „Utilaje agricole moderne se pot achiziționa prin măsura 4.1a, al cărei scop este sprijinirea investițiilor în exploatațiile pomicole. Prin submăsurile 16.1 și 16.1a se pot depune proiecte inovative în sectorul agroalimentar, inclusiv în sectorul pomicol. Fondurile europene pot finanța funcționarea unei asociații deja constituite și proiectele care devin eligibile pentru absorbția de fonduri europene. Se urmărește, astfel, și se încurajează cooperarea dintre fermieri, organismele de cercetare, universități, consultanți din sectorul agroalimentar, în vederea creșterii gradului de inovare. În schimb, beneficiarii fondurilor au obligația de a disemina rezultatele obținute”, a declarat Florentina Tudor, director general Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Lumea evoluează, iar în timp cu această și munca în agricultură se schimbă. Această este controlată prin intermediul computerului și comandată online. Aceste tehnologii de ultimă oră sunt foarte benefice deoarece productivitatea este mărită, iar prin intermediul acestora, domeniul agriculturii devine din ce în ce mai atractiv, cu toate că un timp îndelungat agricultura a fost considerată o activitate rudimentară.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata