O centură de căldură extremă va brăzda teritoriul SUA, cu căldură vor depăşi 51 de grade până în anul 2053

Foto: jurnalulnaţional.ro
56

Se estimează întâmplări teribile pentru Statele Unite! Căldura extremă ar putea lovi crunt nordul SUA, în următorii zeci de ani.

În contextul unui nou raport care folosește date hiperlocale și proiecții climatice, orașele din nordul Statelor Unite ale Americii, precum Chicago, ar putea fi nevoie să îndure mai multe zile de căldură extremă în fiecare an. Estimările privesc următoarea jumătate de secol, notează jurnaliştii NBC News.

Din punct de vedere meteorologic, se conturează astfel o „centură de căldură extremă” care se întinde până în nordul orașului Chicago. Această „centură” va trece prin mijlocul Statelor Unite, iar mai bine de 107 milioane de oameni vor fi afectaţi de temperaturile neobişnuit de ridicate în următorii 30 de ani, indică datele acestei noi cercetări.

Concret, acest raport aparţine grupului de cercetare non-profit First Street Foundation şi a fost publicat luni, 15 august.

În contextul raportului, această coloană va străbate inima Americii, întinzându-se din Texas și Louisiana spre nord, până la Marile Lacuri. Americanii din aceste regiuni s-ar putea confrunta cu valori ale indicelui de căldură de peste 51 de grade Celsius până în anul 2053. Astfel de condiții extreme sunt mai degrabă specifice Văii Morții din California sau anumitor zone din Orientul Mijlociu.

Din punct de vedere medical,indicele de căldură reprezintă ceea ce simte corpul uman când se combină umiditatea și temperatura aerului. Acesta este denumit în mod obișnuit temperatura „de senzație”.

Astfel, noile estimări fac parte din modelul actualizat de căldură extremă al Fundației First Street, care arată că, în următorii 30 de ani, în cea mai mare parte a țării se va înregistra o creștere a numărului de zile cu valori ale indicelui de căldură de peste 38 de grade Celsius, ca urmare a schimbărilor climatice.

Luna trecută, a treia cea mai călduroasă lună iulie din SUA din ultimii 130 de ani

Cel mai recent raport lunar, privind clima al Administrației Naționale Oceanografice și Atmosferice, publicat la 8 august, luna trecută a fost a treia cea mai călduroasă lună iulie din țară de la începutul înregistrărilor, în urmă cu aproape 130 de ani.

Pe măsură ce oamenii continuă să pompeze în atmosferă gaze cu efect de seră care captează căldura, temperaturile din întreaga lume cresc, ceea ce sporește atât frecvența evenimentelor de căldură extremă, cât și gravitatea acestora.

În acest sens, cercetătorii de la First Street au folosit modelul lor pentru a crea un instrument online numit Risk Factor pentru a le oferi oamenilor instantanee hiperlocale despre modul în care proprietatea lor este afectată de temperaturile extreme și despre ceea ce s-ar putea schimba în următoarele trei decenii. Organizația a creat anterior resurse similare pentru a evalua riscurile unor adrese specifice în ceea ce privește incendiile de vegetație și inundațiile.

Cu ajutorul noului model, se pot utiliza măsurători de înaltă rezoluție ale temperaturilor de la suprafața terenului și încorporează efectele acoperirii coronamentului, proximitatea față de apă și alți factori care determină variabilitatea temperaturii locale. Riscul termic viitor este apoi calculat folosind diferite scenarii de prognoză pentru emisiile de gaze cu efect de seră în următoarele decenii.

Sursa: Capital.ro