Petre Daea: Nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană

54

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. El a precizat că în sprijinul afirmațiilor sale poate să prezinte fotografiile pe care le-a făcut peste tot unde s-a deplasat.

Astfel, Petre Daea a vorbit despre prețurile la alimentele din România. El a susținut că a fotografiat sumele cerute de comercianți în UE și că nu a văzut nicăieri carne mai ieftină ca în România. Întrebat cum explică preţul carcasei de porc din România de 220 de euro, faţă de media din UE de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

Ministrul Agriculturii a apreciat că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană şi că poate dovedi acest lucru.

În afirmaţiile sale,„Prețurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană și la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeți, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Petre Daea nu a văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România

În contextul de activitate, el a arătat că are această preocupare de a cunoaște exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a se interesa cum pot face el în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Daea a arătat că a fost în UE şi că se mai duce iarăşi săptămâna viitoare. În fiecare ţară, atunci când ajunge, ministrul Agriculturii merge în unităţile comerciale.

În precizările sale, „Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a susținut el.

Concret, ministrul Daea a afirmat că sunt magazine în România, în Bucureşti şi în ţară, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaşte că preturile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă şi a celor externe.

Majorarea preţurilor este legată de trei mari factori

Din punct de vedere al preţurilor, acesta a explicat că majorarea lor este legată de trei mari factori. Primul, a arătat ministrul Agriculturii, este oferta de piaţă.

Astfel, „Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru”, a spus Petre Daea.

A doua problemă este legată de faptul că preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare.

În prezent, „Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (…). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii a precizat că primul interes al MADR şi al Guvernului este să facă absolut tot ca să realizeze producţiile agricole într-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei.

În contextul agrar, „Nu este robinetul ploilor în mâna lui Petre Daea. Este în mâna lui Petre Daea preocuparea pentru irigaţii. Şi o face tot timpul, zi de zi, şi iar noaptea. Aţi avut această curiozitate să mă vedeţi şi noaptea la lanternă sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele”, a subliniat Daea.

Evoluția prețurilor până de Crăciun conform previziunilor ministrului Agriculturii

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor alimentelor până la Crăciun, oficialul MADR a transmis că nu sunt motive ca acestea să crească în continuare.

„Uitaţi-vă la Carrefour, de exemplu, deşi nu am vrut să vă dau nume, să vedeţi reduceri de preţ. De ce? Pentru că o cere piaţa. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului, pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat”, a comentat Daea.

El a rugat să nu se mai aducă în discuţie faptul că se scumpesc alimentele.

„Omul aude şi îi e şi frică să mai iasă din casă. E adevărat că există şi situaţia în care unii vor să profite.(…) dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo”, a punctat ministrul Agriculturii.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro