România a câștigat locul 4 la Europa Cup 2022, competiţie floristică

55

Performanță istorică pentru floristica din România, în care Nicu Bocancea a reprezentat țara noastră şi a fost desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Europa Cup 2022, cea mai importantă competiție de floristică din Europa.

Astfel, Nicu Bocancea a fost desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Europa Cup 2022, cea mai importantă competiție de floristică din Europa, care a avut loc între 26 și 28 august, în orașul Katowice, din Polonia, iar România ajunge astfel în elita industriei de flori, în TOP 5, alături de țări occidentale, cu istorie lungă, precum Olanda, Germania, Belgia sau Italia.

În afirmaţiile sale, „Au fost zile extrem de intense, cu multă adrenalină, dar, în primul rând, am fost mândru că am putut urca steagul României pe scena celei mai importante competiții de floristică din Europa. Europa Cup nu este, așa cum probabil pare în ochii iubitorilor de flori, un concurs de frumusețe dedicat florilor, ci unul în care timpul, conceptul, designul și tehnica se împletesc pentru a crea mixul perfect. Este multă rigoare într-un astfel de concurs, foarte mult efort fizic și mental depus, multe criterii de notare și foarte multe elemente de care juriul ține cont în acordarea punctajului.”, declară Nicu Bocancea, care a fost, alături de asistenta sa, Linda Nielsen, unul dintre marii favoriți ai publicului pe tot parcursul zilelor de competiție.

În competiție au intrat cei mai buni 16 floriști din Europa

Evenimentul Europa Cup 2022 a adunat în competiție cei mai buni 16 floriști din Europa care au avut de trecut, pe parcursul celor doua zile de eveniment, 6 probe de concurs, dintre care 4 cu teme anunțate și 2 cu temă-surpriză. Peste 2000 de persoane din toate colțurile Europei au vizitat standurile spectaculoase ale concurenților și aproape 1000 au asistat la seara de gală a marii finale unde s-au desfășurat ultima probă din concurs și ceremonia de decernare a premiilor.

Prima probă de concurs a avut ca tema pregătirea unei mese de reuniune de școală, iar Nicu Bocancea a gândit o creație inedită pentru absolvenții unei Facultăți de Medicină, inspirată din melodia „Inimă, nu fi de piatră!”, pentru care a construit un corp uman din tuburi de perfuzii și sârme, cu o inimă de piatră din care porneau sute de fire de flori gri, roz, crem și albe, așezate în 250 de seringi de diferite dimensiuni la baza cărora au fost puse sute de pastile.

Creația „Dancing in the rain” a luat un punctaj mare

Creația „Dancing in the rain” a lui Nicu Bocancea a luat al doilea cel mai mare punctaj al probei și a constat în recreerea unui copac dansator printr-o instalație de irigare, care susură apă peste zeci de picături de ploaie decupate dintr-un burete special de culoare neagră îmbrăcate în flori tropicale și interconectate prin crengi de copac, în urzeala cărora au fost așezate 3 mere, construite manual din 25 000 de spini de trandafiri, la care s-a muncit peste 3 săptămâni.

Buchetul, inspirat dintr-o melodie a unei trupe poloneze din anii 70, a fost gândit de master floristul Nicu Bocancea ca desprins din valuri, având baza creată din policarbonat topit și modelat vălurit din care porneau flori în culorile mării înspumate, așezate în forma unor vele de vapor purtat de vânt.

În plus, „Dancing queen” în arta gândită și creată de Nicu Bocancea așeza pe un manechin un corset plutitor creat din mii de mărgele negre, unele dintre ele cu aplicații manuale de aur, pe care se putea remarca o floare de protea reconstruită printr-o tehnică inovativă.

România, la a doua participare la Europa Cup

Prima probă-surpriză l-a provocat pe Nicu Bocancea să creeze în maxim 60 de minute un aranjament impresionant de scenă de operă din plante de iederă și orhidee, iar cea de-a doua, la care au putut participa doar primii 6 clasați, în doar 45 de minute, un aranjament din flori tropicale.

În contextul competitiv, România se află, cu Nicu Bocancea purtător de drapel, la a doua participare la Europa Cup, el reușind acum, în 2022, să-și depășească performanța de loc 7, din 2016 șă să pună numele țării pe harta lumii în industria floristică, alături de forțe occidentale cu tradiție și istorie îndelungată în domeniu.

Aşadar, „Avem mare potențial în floristica românească, avem oameni talentați, creativi care iubesc florile și lucrează minunat cu ele. Am reușit cu toții să împingem industria noastră în elita mondială, să devenim cunoscuți în lume și nu ne oprim aici”, declară Nicu Bocancea, denumit de către colegii floriști cu care se întâlnește la competițiile internaționale „the rock star” pentru gradul mare de popularitate și magnetism pe care îl are în breaslă și în rândul pasionaților de flori.

Din punct de vedere profesional, Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din România pe plan local și international, cu o expertiză de peste 20 de ani în industria florilor, membru al Asociației Floriștilor din România și al FLOOS, organizația celor mai buni 30 de floriști din întreaga lume. De-a lungul anilor, a fost invitat să susțină cursuri de floristică în zeci de țări de pe mai multe continente, a câștigat trofee la competiții internaționale în Europa și Asia, iar lucrările lui de design floral au fost publicate de cele mai importante publicații de floristică din lume.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro