Ce este un ATM?

 
Un ATM (Automated Teller Machine) este o masina computerizata care poate sa-i ofere clientului unei banci numerar dintr-un cont al sau, fara a fi nevoie de o alta interactiune umana. Un ATM poate, de asemenea, sa transfere bani intre doua conturi, sa creeze depozite sau sa ofere alte servicii financiare de baza.
 
Multe banci au ATM-uri care functioneaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Chiar si in timpul orelor de functionare, ATM-urile determina micsorarea cozilor de la ghiseele bancilor. Dupa ce bancile se inchid, ATM-ul ramane sa va serveasca.
Pentru a folosi un ATM este necesar sa aveti un card de debit cu sold nenul sau un card de credit care nu si-a atins limita de creditare. Dupa ce masina citeste banda magnetica a cardului, sistemul va solicita codul de acces al cardului, asa numitul cod PIN. Codul PIN isi arata utilitatea cand cardul este pierdut sau ajunge in mainile hotilor.
 
Dupa introducerea corecta a codului PIN, ATM-ul afiseaza o lista a operatiunilor din care clientul isi alege tranzactia dorita. Daca solicita cash, acesta va fi numarat si oferit printr-o fanta speciala. Tiparirea chitantei este optionala, dat ATM-ul inregistreaza toate operatiunile.
 
Multe banci nu iau comisioane la tranzactiile prin ATM pentru clientii proprii. Daca insa scoateti bani de la ATM-ul altei banci decat cea la care aveti depozitul accesat, este foarte posibil sa fiti taxat cu comisioane. (biz365.ro)
Comentarii (0)
Adaugă comentariu