Întrebarea de 100 de puncte: De unde se pot elibera două miliarde de euro pentru consum?

– Nici nu a început bine anul, că prognoza economică pentru 2012 este schimbată de FMI de la circa 2% spre 1%. Paradoxul este că tocmai situaţia mai bună decât estimările în 2011, pentru care se aşteaptă o creştere economică de 2,5-2,8%, determină revizuirea în jos a prognozei pentru acest an.

Problema este ca ajustarea pe care a anunţat-o FMI să nu fie urmată de o alta la fel de curând, aşa cum ne-a obişnuit instituţia de la Washington din 2009 încoace, când a estimat iniţial creştere pentru ca PIB-ul să se prăbuşească în realitate, scrie Sorin Pâslaru în ZF.ro.

Prea devreme a venit această ajustare, semnificativă ca valoare, pentru a nu fi pusă sub semnul întrebării şi această valoare de 1%. Ca urmare, la ce se poate aştepta businessul pentru lunile următoare? Care vor fi practic parametrii care vor conta pentru a evalua în primele luni cum va arăta tot anul 2012?

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat ieri că dacă 2012 va fi la fel ca 2011, atunci va fi foarte mulţumit, şi se aşteaptă ca primele date mai bune să apară spre sfârşitul acestui an.

Practic, de ce nu se poate desprinde România de la podeaua la care a fost trimisă de criză?

Pentru că nu are benzină. Chiar benzină, la propriu, pentru că a devenit cu 80% mai scumpă în trei ani de criză, dar şi la figurat, adică finanţare, pentru că băncile au oprit creditarea, iar banii sunt în continuare scumpi, chiar împrumutaţi pe 30 de ani. Şi cum poţi să creşti fără benzină şi fără bani?

benzinaFMIPIBprognoza economicascumpire
Comentarii (0)
Adaugă comentariu