Meseriile de cizmar, ceasornicar sau croitor- Pe cale de dispariție în România

În vremurile trecute, meseria de ceasornicar, croitor sau cizmar era un lucru de mândrie. În generațiile de azi, meseriile acestea sunt considerate munca de jos, sau meserii rușinoase. În acest fel am ajuns să fim nevoiți să aducem oameni din străinătate pentru practicarea acestor munci. Între timp, școlile cu profil profesional din România se împuținează din ce în ce mai mult și sunt tot mai goale.

Vasile Chiriac este un cizmar de aproape 50 de ani. Acesta își practică munca liniștit în atelierul său, într-un colț al Bucureștiului.

Acesta a simțit odată cu trecerea anilor cum aceste meșteșuguri care odată erau apreciate și foarte întâlnite, au început să se stingă, devenind meserii ale trecutului.

„Înainte câştigam 7000 pe lună. Erau banii la un ministru. Acum nu mai este. Să zic, la 2000, mai mult nu e”, a declarat Vasile Chiriac, cizmar

Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de aceaste munci din moment ce salariul nu este unul strălucit. Așa au ajuns cizmarii să fie tot mai greu de găsit.

„Ce fac eu aici nu cred că există două în Bucureşti”, a mai spus cizmarul

Cu exact aceeași problemă s-a confruntat și Armina Popeanu, un arhitect devenit antreprenor. A deținut o fabrică de piele la Brașov pe care în cele din urmă a trebuit să o închidă. În prezent și-a externalizat producția.

„Nu găseam suficient de mulţi oameni încât să acopăr nevoia de producţie. Inclusiv la şcolile profesionale din Braşov am bătut la uşă şi mi-au spus că îmi ţin pumnii să găsesc”, a declarat Armina Popeanu, arhitect

Și meseria de ceasornicar este pe punctul de a dispărea din România.

„Nu prea mai sunt şcoli în România pentru ceasornicari. În general, moştenită de la părinţi, bunici, unchi. Se câştigă cât să poţi trăi decent, dacă munceşti”, a explicat Claudiu Bălăcescu, ceasornicar

După ce școlile profesionale au fost desființate, în ultimii zece ani, lipsa acestor meșteșuguri a devenit o chestiune serioasă în România. Astăzi, generațiile tinere se orientează din ce în ce mai mult către facultăți, care mai nou, unele au devenit simple fabrici de diplome.

În acest moment România are 700 de licee în care elevii pot să învețe o meserie, însă interesul este din ce în ce mai scăzut. Din 38.000 de locuri disponibile în acest an, au fost ocupate doar puțin mai mult de jumătate.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata