Afacerea BMW dintre MAI și un prieten al președintelui Klaus Iohannis

44

Mișcarea de ultimă oră făcută de europarlamentarul Alin Mituța, considerat totodată mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș. Acesta a decis să sesizeze Parchetul European, care este condus de Laura Codruța Kovesi, cu privire la afacerea BMW dintre MAI și un prieten al președintelui Klaus Iohannis.

Astfel, un număr de 600 de automobile marca BMW, care au fost achiziționate de către Inspectoratul General al Poliției Române de la firma Automobile Bavarian nu au trecut neobservate.

În acest sens, europarlamentarul Alin Mituța, membru REPER, care este totodată considerat și mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș, a anunțat în cursul zilei de marți că a sesizat Parchetul European.

În prezent, Parchetul European este condus în prezent de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi. Referitor la achiziția sutelor de automobile BMW,  europarlamentarul precizează că acționarul majoritar al firmei este Michael Schmidt, descris de președintele Klaus Iohannis drept ”prieten”.

Cum a fost organizată, de fapt, licitația?

În afirmaţiile sale, Alin Mituța susține că această licitație a generat suspiciuni destul de serioase, în contextul în care caietul de sarcini, spune el, ar fi fost precis proiectat astfel încât un singur producător auto să se poată califica.

Astfel, ”Așa cum a fost descris deja în spațiul public, licitația prin care au fost achiziționate aceste mașini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în așa fel încât un singur producător auto să se califice”, precizează mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș.

În plus, europarlamentarul mai arată că decizia achiziției include și o cofinanțare din fonduri europene care se ridică la aproape 10 milioane de euro. În acest sens, acesta susține că Procurorul European este cel care ar trebui să investigheze amănunțit acest caz.

În opinia sa, „Din moment ce suma totală dedicată achiziției include și o cofinanțare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cade în competența Procurorului European să investigheze acest caz”, a mai scris Mituța.

Sesizarea trimisă către Parchetul European

În sesizarea sa, „Aș dori să vă atrag atenția asupra unui posibil caz de fraudă prin fraudă în licitație în România, care implică Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), și unde jumătate din bugetul alocat este reprezentat din fonduri UE.

Potrivit informațiilor disponibile public, în urma unei licitații, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Automobile Bavaria SRL au semnat un acord-cadru pentru minim 300 și maxim 600 de autoturisme BMW noi, la un preț de 32.000 euro pentru o unitate.

Câștigătorul licitației, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini un total de 98.006.046 lei (19,8 milioane EUR) fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din suma alocată provine din fonduri UE, respectiv Programul Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM).

Există îngrijorări serioase legate de cerințele foarte precise pentru licitație, deoarece nivelul de detaliere a făcut ca un singur producător anume să se califice pentru licitație. Datele portalului de achiziții publice confirmă că a fost depusă o singură ofertă.

În consecință, alți concurenți au fost eliminați pentru că nu întrunesc caracteristicile tehnice foarte detaliate cerute, lucru care pune suspiciuni cu privire la licitația menționată mai sus.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a cooperării consolidate privind înființarea Parchetului European, Parchetul European este competent în ceea ce privește infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii care sunt prevăzute pentru în Directiva (UE) 2017/1371. În consecință, cred cu tărie că acest caz necesită o investigație dedicată din partea biroului dumneavoastră”, se arată în sesizarea trimisă către Parchetul European.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata