Au crescut inmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor

Numărul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor a crescut cu 1,4%, în trimestrul IV din 2019, la 38.657, iar cel al înmatriculărilor noi de vehicule pentru transportul mărfurilor a scăzut cu 3,9%, la 9.109, raportat la trimestrul similar din 2018, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, ponderea vehiculelor rutiere noi pentru transportul pasagerilor a fost de 24,7% din totalul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor şi ponderea vehiculelor rutiere noi pentru transportul mărfurilor a fost de 33,4% din totalul înmatriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor.

În trimestrul IV 2019 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2018, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creşteri la categoriile: mopede şi motociclete – cu 27,3% – şi autoturisme – cu 1,2%. La categoria autobuze şi microbuze, numărul de înmatriculări noi a scăzut cu 32,6%.

În perioada analizată, au fost înregistrate 38.657 înmatriculări de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor (24,7% din total), la categoria autoturisme înregistrându-se 37.513 înmatriculări de vehicule noi, respectiv 24,5% din total înmatriculări noi de autoturisme.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, a fost înregistrată creştere la categoria remorci şi semiremorci, cu 9,9%, şi scăderi la categoriile: autotractoare, cu 14,3%, şi autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 8,1% faţă de trimestrul IV 2018.

În perioada analizată, au fost înregistrate 9.109 înmatriculări de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor, reprezentând 33,4% din total.

Faţă de trimestrul III 2019, în trimestrul IV 2019 înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scăderi la vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 7,3%, şi cu 8,4% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

„Înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind vehiculele noi, inclusiv cele achiziţionate în leasing, precum şi vehiculele la mâna a doua din import, clasificate conform categoriilor comunitare. Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit”, precizează INS.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata