Care sunt caracteristicile unui leasing financiar pentru autoturisme?

5

Contractele de leasing sunt soluțiile de finanțare la care apelează tot mai multe firme din România atunci când vine vorba despre achiziționarea de autoturisme. Prin leasing financiar, atât micii, cât și marii antreprenori pot achiziționa active noi sau second hand, în rate, fără să afecteze capitalul necesar pentru alte investiții.

Procesul pentru achiziţionarea unui leasing auto se diferenţiază de creditul bancar în special prin separarea celor două concepte, dreptul legal de proprietate şi utilizarea sa economică. Mai exact, valoarea adăugată este creată de folosirea autoturismului, nu de posesia sa.

Societatea de leasing are drept de proprietate asupra autoturismului pe toată perioada contractuală, iar în acest fel, bunul poate fi reposedat și situațiile în care firma solicitantă se va afla în incapacitate de plată sau nu-și îndeplinește obligaţiile contractuale.

Caracteristicile unui leasing auto

Pentru a putea încheia un contract de leasing financiar pentru autoturismele de care are nevoie afacerea ta, trebuie îndeplinite o serie de condiții:

  • Compania care oferă servicii de leasing financiar transferă firmei solicitante dreptul de proprietate asupra autoturismului la finalul perioadei contractuale;
  • Poți achiziționa autoturismul la un preț mai redus față de valoarea de piață, la data la care opţiunea poate fi exercitată (la începutul contractului de leasing este cert că opţiunea va fi exercitată);
  • Deși titlul de proprietate nu se transferă pe perioada contractuală, perioada de leasing se aplică pe durata de viaţă economică a autoturismului;
  • Valoarea totală a ratelor de leasing poate fi mai mare sau egală cu valoarea contabilă a activului, reprezentată de valoarea activului pentru finanţator;
  • Autoturismele solicitate sunt specifice utilizatorului și pot fi folosite fără modificări majore.

În ceea ce privește taxele, există o serie de aspecte importante ale unui contract de leasing auto:

  • La finalul perioadei contractuale, riscul şi beneficiile asupra dreptului de proprietate asupra autoturismului sunt transferate firmei solicitante;
  • Firma solicitantă poate achiziţiona autoturismul în momentul expirării contractului, iar valoarea reziduală exprimată în procente este mai mică sau egală cu diferenţa dintre dintre durata normală de funcţionare maximă şi durata contractului de leasing auto;
  • Perioada de utilizare a autoturismului acoperă minimum 80% din durata de viaţă a acestuia;
  • Valoarea totală a ratelor de leasing minime, nu poate fi mai mare decât valoarea de intrare a activului.

Folosirea activului contribuie la creșterea venitului?

Înainte de a solicita un contract de leasing auto trebuie să te gândești dacă activul finanțat va genera profit pentru compania ta.

În cazul unui leasing auto, înregistrarea în contabilitatea firmei a amortizării vehiculului contractat se face de către firma solicitantă.

În ceea ce privește dobânzile aferente contractului de leasing financiar pentru autoturisme, acestea se înregistrează în contabilitatea firmei solicitante, conform contabilităţii de angajamente. Dobânda aferentă perioadelor viitoare se evidenţiază în conturi în afara bilanţului.

TVA-ul se va deduce pentru toate facturile primite, cum ar fi ratele de leasing auto, avansul și valoarea reziduală.

Dacă dreptul de proprietate este transferat companiei solicitante înainte de finalul perioadei contractuale, atunci valoarea de transfer va fi compusă din suma ratelor rămase de plată și restul cheltuielilor impuse încă de la început, cum ar fi valoarea reziduală.

În concluzie, contractul de leasing financiar pentru autoturisme reprezintă o metodă avantajoasă de accesare a bunurilor pentru multe companii. Pentru a afla dacă forma de finanțare este convenabilă și pentru afacerea ta, informează-te înainte cu privire la caracteristicile acestuia. Mai mult, pentru că investițiile ar putea fi destul de costisitoare, asigură-te că autoturismele solicitate vor genera profit pentru companie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata