Care sunt diferențele dintre piesele auto AfterMarket, originale, OEM sau OE

Există o multitudine de termeni care sunt folositi atunci cand vine vorba de piese auto. Acestea pot fi AfterMarket, originale, OEM sau OE. Una dintre cele mai mari nelămuriri ai conducătorilor auto care trebuie sa schimbe una dintre piesele mașinii este la ce se referă fiecare dintre acești termeni.

Piesele auto originale

Piesele auto originale pot fi de două tipuri. Fie sunt făcute de producătorul auto (sau de către un producător care are contract de exclusivitate cu acesta), în timp ce se asamblează un vehicul nou pe linia de producție, fie sunt fabricate de furnizorul care montează piese pe o mașină. Acesta din urmă le poate comercializa și în afara rețelei de dealership auto.

OE

OE stă pentru Original Equipment. Acest indicativ e folosit pentru a desemna toate piesele pe care producătorul auto le montează atunci când se asamblează un vehicul nou. Piesele OE mai sunt cunoscute și ca piese de prim montaj, iar logo-ul producătorului și al furnizorului se vor regăsi pe ambalajul acestora. Ele pot fi comercializate pe piață și sunt disponibile pentru conducătorii auto care doresc să le achiziționeze. Spre exemplu, la Piese Auto Argeș, poți găsi piese Original Equipment pentru mașini Dacia.

Piesele OE sunt făcute, în general, de o firmă subcontractată de producătorul auto, care îi impune standardele de calitate pe care trebuie să le respecte pentru fiecare model de mașină. Motivul pentru care mulți conducători auto cumpară piese OE este faptul că sunt cele mai calitative disponibile pe piață, iar durabilitatea lor e garantată de către producătorul auto. Prețul, însă, este mai mare decât cel al altor categorii de piese de schimb.

OEM

Acronimul OEM vine de la Original Equipment Manufacturer, care se referă la furnizorul original al piesei respective, aprobat de către brandul auto. Aceste piese sunt vândute direct de către companiile autorizate de către producător, cele care le construiesc. Ele nu mai poartă, însă, logo-ul constructorului auto (ci doar al producătorului) și pot fi vândute și în exteriorul rețelei de distribuție a constructorului auto, deoarece acesta nu mai are drept de exclusivitate.

Piesele OEM sunt comercializate de mai multe magazine de profil și de mai mulți furnizori, iar conducătorii auto pot astfel beneficia de o disponibilitate mai largă și de un preț mai redus decât pentru piesele OE. 

Piesele AfterMarket

Piesele AfterMarket nu trebuie confundate cu piesele contrafăcute. Cei care realizează aceste piese au cumpărat drepturile de a le produce de la companiile care construiesc piese OE și OEM. 

Chiar dacă nu sunt realizate de producători sau furnizori consacrați din industrie, aceste piese sunt conforme cu toate standardele de siguranță și de calitate pe care le impun inclusiv companiile auto care le construiesc. Chiar dacă au un preț mai mic, ele sunt omologate de autoritățile internaționale, așadar nu sunt contrafăcute, ci doar mai accesibile din punct de vedere financiar.

Ce tip de piese alegi dacă mașina ta a trecut printr-un accident?

Înainte de asamblare, e greu să-ți dai seama de diferența dintre piese OE și OEM. Cu toate acestea, s-ar putea să observi mici diferențe în felul în care se comportă. Piesele OEM sau AfterMarket pot lăsa mici spații între panourile caroseriei auto, un semn sigur de coliziune care s-ar putea să scadă din valoarea de revânzare a mașinii tale.

Un spațiu care e prea mic determină panourile caroseriei să se atingă una de alta, compromițând aderența vopselei și dând curs la apariția petelor de rugină. Piesele OE, făcute de producătorul mașinii, sunt construite să se îmbine perfect între ele, lăsând exact cât spațiu trebuie între panelurile caroseriei.

Cu toate acestea, ele sunt cele mai scumpe dintre toate tipurile de piese. Dacă e vorba de becuri, de centuri, de siglă sau de alte tipuri de accesorii care nu sunt în imediată legătură cu funcționalitatea mașinii, atunci probabil că piesele OMS sau AfterMarket sunt soluția mai bună, deoarece sunt și mai accesibile financiar.

Oricare ar fi nevoile pentru mașina ta și bugetul în care vrei să te integrezi, asigură-te că alegi piese de calitate. Mai precis, fii atent la piesele contrafăcute, pentru că acestea copiază ambajalele certificate OE, OEM și AfterMarket. Optează, așadar, pentru un magazin recunoscut deja pentru piesele de calitate sau pentru unul pe care îl cunoști dinainte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata