Cât costă acum echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă?

60

Prețurile anvelopelor de iarnă au crescut semnificativ în această iarnă, astfel că șoferii care nu au deja un set, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare.

În contextul Codului Rutier, circulația autovehiculelor pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei se face doar cu autovehicule care au montate cauciucuri de iarnă. Dacă această prevedere nu este respectată, șoferii riscă amenzi consistente, chiar mai mari decât un set nou de anvelope.

Cu toate acestea, trebuie menționat că prețurile anvelopelor de iarnă au crescut în ultima perioadă cu 10-15%. Astfel, prețurile pornesc de la 125 de lei/bucată, ceea ce înseamnă că pentru un set complet de patru cauciucuri trebuie să scoatem din buzunar cel puțin 500 de lei. Însă prețurile pot ajunge și la 2.000 de lei pentru o singură anvelopă.

Din punct de vedere al prețului, acesta este unul dintre criteriile cele mai importante la achiziționarea de anvelope, potrivit unui studiu realizat recent. Potrivit acestuia, 87,8% au răspuns că acest criteriu este important sau foarte important. De asemenea, 10,2% au afirmat că acordă o importanţă de nivel mediu preţului anvelopelor, în timp ce 2% au spus că acest criteriu este puţin sau deloc important.

Alte criterii importante în procesul de achiziţionare a anvelopelor pentru maşina personală sunt: marca, eficienţa, rezistenţa, zgomotul produs la rulare, precum şi frânarea şi manevrabilitatea pe diverse tipuri de carosabil.

Ce amenzi riscă șoferii fără anvelope de iarnă

Nerespectarea prevederilor privind anvelopele de iarnă constituie contravenție în România și se sancționează cu o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.

Astfel, „Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Aceste anvelope de iarnă nu sunt obligatorii după o anumită dată, dar trebuie să le aveți echipate atunci când începe să ningă. În cazul în care șoferii sunt prinși pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope neadecvate primesc o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro