Cei mai interesaţi de achiziţionarea maşinilor electrice sunt italienii

Italienii sunt cei mai interesaţi din Uniunea Europeană (UE) de automobilele electrice/hibrid, 58% dintre aceştia susţinând că au în vedere achiziţionarea unui astfel de vehicul în viitorul apropiat, conform celei mai recente ediţii a studiului Deloitte Automotive Consumer, efectuat în Europa.

Pe de altă parte, cea mai mare creştere a interesului pentru maşinile electrice şi/sau hibrid s-a înregistrat în Marea Britanie, de la 27% în 2018, la 37% în 2019.

Potrivit sursei citate, în privinţa autovehiculelor autonome, încrederea consumatorilor europeni pare să stagneze, după ce aceasta a crescut în 2018 faţă de anul anterior.

„Pe măsură ce noile tehnologii au o aplicabilitate tot mai mare, consumatori încep să îşi pună întrebări cu privire la standardele de siguranţă oferite de autovehiculele autonome şi devin mai rezervaţi faţă de această idee. Autorii studiului spun că această reticenţă poate fi explicată prin seria de incidente din ultima perioadă în care au fost implicate autovehiculele autonome. Cei mai mulţi consumatori sunt de părere că autorităţile naţionale trebuie să exercite un control semnificativ asupra producţiei şi utilizării autovehiculelor autonome. Majoritatea europenilor, dar nu numai, solicită o „supraveghere semnificativă” a acestui sector. Procentele variază între 58% în Austria şi 73% în Olanda„, se precizează în studiu.

La nivelul UE, peste jumătate dintre consumatorii italieni (58%) s-au declarat interesaţi de automobilele dotate cu sisteme alternative de propulsie şi au în plan un astfel de sistem pentru următorul autovehicul pe care îl vor achiziţiona.

„În România, pentru promovarea autovehiculelor electrice, Ministerul Mediului a implementat programul de stimulare a achiziţionării de maşini electrice şi hibrid şi, de la un an la altul, constatăm o creştere a preferinţei consumatorilor români pentru astfel de autovehicule. În primele 10 luni ale anului 2019, pe piaţa din România s-au vândut 5.283 de maşini electrice şi hibrid, în creştere cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto din România. Cu toate acestea, numărul maşinilor de acest gen rămâne scăzut în ţara noastră, din cauza faptului că sunt încă scumpe pentru majoritatea românilor”, este de părere Ciprian Gavriliu, partener Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România, şi lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul auto.

În ceea ce priveşte gradul de conectare a maşinilor, opiniile consumatorilor sunt mixte. Astfel, 60% dintre italieni consideră benefică dotarea acestora cu mai multe tehnologii care le permit să fie conectate, aproximativ dublu faţă de germani (35%) sau austrieci (29%).

Studiul Deloitte Automotive Consumer a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 9.300 de consumatori din şapte ţări europene (Germania, Italia, Austria, Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Olanda).

Deloitte furnizează, la nivel global, servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţară, în cooperare cu Reff & Asociaţii SCA, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionişti.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata