Companiile Nissan și Renault se află pe un drum anevoios spre revizuirea parteneriatului

50

Renault, producătorul francez de automobile a anunțat că ia în considerare reducerea participației la Nissan Motors. Decizia vine din dorința acesteia de a ajunge la o participaţie similară cu cea deţinută de producătorul auto nipon la producătorul francez.

Concret, Renault a luat în considerare transferarea a peste jumătate din participația pe care o deține la Nissan Motor către un trust, cu scopul de a ajunge la o participație asemănătoare cu cea deținută de producătorul japonez la Renault.

Astfel, Renault, care deține 43% din Nissan, ar urma să transfere 28% din participația sa către un fond fiduciar. Producătorul francez ar urma să dețină 15% din Nissan, scrie publicația japoneză Nikkei.

În contextul ziarului Nikkei , Renault ar renunța, de asemenea, la drepturile de vot atașate acțiunilor transferate. Totuși, ambii producători auto au refuzat să comenteze aceste informații.

Inițial, cei doi producători auto plănuiau să anunțe noua formă a parteneriatului lor încă de marți, concentrându-se mai întâi pe relația de capital, lăsând deoparte negocierile pentru brevete, care necesită mult timp, potrivit unor surse familiare cu acest subiect.

Dar au fost nevoiți să amâne anunțul după ce nu au mai putut lăsa deoparte negocierile privind brevetul.

Din punct de vedere financiar, Renault trebuie să primească injecții de capital de la Nissan și de la un alt partener japonez, Mitsubishi Motors, în noua sa companie de vehicule electrice, pe care intenționează să o scoată la bursă în a doua jumătate a anului 2023.

Discuțiile privind investiția în vehiculele electrice implică negocieri complicate privind brevetele. Acestea au fost „la pachet” cu discuțiile pentru revizuirea relației de capital, a declarat un oficial de rang înalt al Nissan.

În plus, negocierile privind brevetele includ gestionarea drepturilor anterioare, precum și valoarea viitoare a bateriilor de tip „all-solid-state”, o componentă cheie în extinderea autonomiei unui vehicul electric.

Google participă la proiectul de mașini electrice a Renault

În contextul parteneriatului, Google și producătorul de cipuri Qualcomm participă, de asemenea, la proiectul de vehicule electrice al Renault, situație care îngreunează și mai mult negocierile privind brevetele.

În prezent, Nissan este mai avansată decât Renault în ceea ce privește dezvoltarea bateriilor de tip „all-solid-state”. Dar directorul general al Renault, Luca de Meo, rămâne optimist în negocieri, citând brevetele producătorului francez pentru vehicule electrice.

Cu toate acestea, cele două companii „poartă discuții în timp ce se îndreaptă în aceeași direcție”, a declarat un înalt oficial Nissan.

Directorul general al Renault a declarat săptămâna trecută că cele trei companii vor face un anunț în câteva săptămâni, scrie The Japan Times.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro