Cum își propune McLaren să reconstruiască supermașinile pentru a crea valuri în domeniul tehnologic

Nu există nimic asemănător cu vuietul unui motor pe benzină McLaren care întoarce toate privirile.

Cu toate acestea, noile motoare alimentate cu benzină, precum cele ale lui McLaren, ar putea fi ilegale în multe țări până în 2030. Producătorul de supermașini, ca toți producătorii de automobile, trebuie să devină electric – dar este mai ușor de spus decât de făcut pentru un jucător de nișă care nu poate compromite performanța, care sprijină prețurile sale rare și exclusivitatea.

McLaren ar putea produce probabil un vehicul complet electric, a spus Ruth Nic Aoidh, directorul executiv al producătorului auto britanic pentru achiziții. Dar greutatea bateriilor de astăzi „ar distruge toate atributele care fac din McLaren un McLaren”.

Deci, în schimb, Nic Aoidh spune că McLaren are nevoie de mai mult timp pentru a regândi modul în care construiește vehiculele. De asemenea, caută să-și revizuiască modelul de afaceri, să genereze venituri din vânzarea unor noi tehnologii către alți producători de automobile.

Oamenii pe care trebuie să îi mențină în cele din urmă fericiți sunt entuziaștii bogați precum Steve Glynn, care alcătuiește baza McLaren.

Pilot de curse, Glynn îi învață pe ceilalți cum să-și conducă super-mașinile în jurul pistelor private, unde combinația de viteză brută și manevrare precisă separă McLarens și Ferrari de mașini care costă o zecime la fel de mult.

Glynn tocmai și-a cumpărat al patrulea McLaren, un 620R negru, în ianuarie. El a refuzat să spună cât a plătit pentru asta, dar modelul 620R începe de la aproximativ 250.000 de lire sterline (346.000 de dolari).
„Sunt un fan al benzinei, dar cred că trebuie să acceptăm viitorul electrificării care îi atrage pe toți”, a spus el acasă la Headley Down, un sat din sudul Angliei, la mai puțin de o oră de mers cu mașina de sediul Woking al McLaren.

„Dar un McLaren electrificat ar trebui să-ți pună același zâmbet pe față”.

Chiar și pentru producătorii cu buzunare adânci, cum ar fi Volkswagen AG, dezvoltarea vehiculelor electrice este o propunere costisitoare care își taxează resursele de capital.

Alți producători de automobile premium mai mici, precum unitatea Volkswagen Bentley sau Jaguar Land Rover de la Tata Motors Ltd, care ambii intenționează să-și electrizeze gama de modele până în 2030, se pot baza pe sprijinul financiar al proprietarilor pentru a face schimbarea.

Dar pentru producătorii de nișă precum McLaren, lipsa de scară este o provocare majoră. Anul trecut, McLaren a declarat că va reduce 1.200 de locuri de muncă – mai mult de un sfert din forța de muncă – întrucât s-a ocupat de consecințele pandemiei COVID-19.

Mașinile McLaren încep de la aproximativ 120.000 de lire sterline și pot ajunge până la 750.000 de lire sterline. A vândut 4.662 de vehicule în 2019, dar datorită opririlor pandemice, compania a declarat în noiembrie că vânzările sale din 2020 vor atinge aproximativ 1.700 de mașini, iar veniturile sale ar putea scădea până la jumătate.

McLaren va dezvălui o parte din progresele  către ambițiile sale electrice cu Artura, un model hibrid, lansat pe 17 februarie.

Greutatea este de o importanță capitală pentru clienți.

Pentru a reduce costurile și a contribui la reducerea greutății vehiculelor sale cu 15% pentru a transporta baterii grele, McLaren a dezvoltat un nou proces intern pentru fabricarea unui șasiu compozit din carbon, sau „cadă”, în câteva minute, la un loc de 50 de milioane de lire sterline din Rotherham , Anglia.

„Dacă McLaren va urma traseul electrificat către o super-mașină, va trebui să mențină cât mai mult posibil greutatea ușoară”, a spus Andy Abbosh, care deține un McLaren 650S Spider alb perlat.

Noul șasiu McLaren va fi utilizat pentru Artura, iar până în 2026 toate mașinile sale vor fi hibrizi care vor folosi acest șasiu, a spus Nic Aoidh. Constructorul își propune să aibă modele complet electrice pe drum spre sfârșitul acestui deceniu, a adăugat ea.

Pietro Frigerio, director al dealerului McLaren Newport Beach din sudul Californiei, își face griji că o mașină electrică McLaren fără faimosul vuiet al unui motor cu combustie o să se piardă în mulțime.

„Ceea ce vindem aici este emoție”, a spus Frigerio. „Când veniți să cheltuiți peste 300.000 de dolari pe o mașină, doriți să arate diferit și să se simtă diferit.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata