Curtea Supremă a SUA se pronunță împotriva Ford în disputa privind răspunderea pentru produse

Curtea Supremă a SUA s-a pronunțat în unanimitate împotriva Ford Motor Co, într-un dosar în care cel de-al doilea mare producător de automobile din SUA a încercat să interzică două instanțe de stat să judece procese de răspundere civilă pentru produse care implică o serie de accidente grave.

Ford a atacat hotărârile pronunțate de instanțele de stat de top din Montana și Minnesota, care au permis procesului să se desfășoare. Accidentele au avut loc în aceste două state. Ford a susținut că instanțele de stat ar trebui să aibă jurisdicție numai dacă comportamentul său în aceste state ar fi dat naștere unor cereri.

De asemenea, producătorul auto a susținut că, din moment ce a proiectat vehiculele în Michigan, le-a fabricat în Kentucky și Canada și le-a vândut inițial în alte state, pentru ca instanțele din Montana și Minnesota să nu decidă cazurile.
Într-o hotărâre de 8-0, judecătorii nu au fost de acord cu Ford.

„Respingem acest argument. Atunci când o companie precum Ford servește o piață pentru un produs într-un stat și produsul respectiv cauzează prejudicii în stat unuia dintre rezidenții săi, instanțele statului pot recurge la procesul rezultat ”, a scris judecătoarea Elena Kagan pentru instanță.

Kagan a adăugat că Ford face afaceri substanțiale în cele două state, „prin toate mijloacele imaginabile – printre ele, panouri publicitare, spoturi TV și radio, anunțuri tipărite și poștă directă – Ford îi îndeamnă pe cei din Montana și Minnesota să își cumpere vehiculele”.
Un caz a implicat o femeie ucisă atunci când banda de rulare s-a separat de o anvelopă din spate pe un Explorer din 1996 din Montana, iar vehiculul a ieșit și s-a rostogolit într-un șanț. Celălalt a implicat un pasager din Minnesota într-un Crown Victoria din 1994, care a suferit leziuni cerebrale grave atunci când un airbag nu a reușit să se activeze după ce șoferul a pierdut controlul mașinii din cauza zăpezii și a aterizat într-un șanț.

Ford a transmis într-o declarație că „justițiile oferă claritate în ceea ce privește jurisdicția pentru anumite tipuri de cazuri de răspundere pentru produse – precizie care este bună pentru toate părțile, inclusiv pentru companiile din mai multe industrii ale căror interese erau reprezentate de briefuri depuse în sprijinul cererii noastre”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata