Fiat Chrysler și Peugeot formează a patra companie auto a lumii

 Fiat Chrysler Automobiles și PSA, compania-mamă a Peugeut au confirmat, joi, demararea un proiect de fuziune 50-50, pentru a forma al patrulea producător auto din lume, relatează Reuters.

Fiat Chrysler (FCA) și PSA au anunțat că au ca obiectiv stabilirea unui acord obligatoriu pentru a crea o companie de 50 miliarde de dolari, iar noul sediu va fi în Olanda.

„Consiliul de Supraveghere al Peugeot S.A. și Consiliul de Administrație al Fiat Chrysler Automobiles N.V. au convenit în unanimitate să lucreze pentru o combinație completă a afacerilor respective, printr-o fuziune 50/50”, au declarat companiile într-un comunicat comun, precizează sursa citată.

Preşedintele FCA, John Elkann, şi directorul general al PSA, Carlos Tavares, îşi vor menţine poziţiile în noul gigant auto format.

Grupul multi-brand va include mărci celebre precum Fiat, Alfa Romeo, Citroen, Jeep, Opel, Peugeot și Chrysler.

„Într-un mediu caracterizat de o schimbare rapidă, cu noi provocări în ceea ce privește mobilitatea conectată, electrificată, partajată și autonomă, entitatea combinată își va folosi amprenta și ecosistemul global puternic de cercetare și dezvoltare pentru a favoriza inovația și pentru a răspunde acestor provocări cu viteză și eficiență de capital”, au spus FCA și PSA .

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a salutat acordul, afirmând că va oferi celor două companii sprijinul pentru fuziune.

Grupul combinat va avea un consiliu format din 11 persoane, cu șase membri care provin de la PSA cinci de la FCA.

În cadrul acordului, FCA va plăti acționarilor săi un dividend special de 5,5 miliarde de euro (6,1 miliarde de dolari).

Producătorii auto se confruntă cu o scădere globală a cererii, într-un moment în care costurile investițiilor în tehnologii cu emisii scăzute cresc, pe măsură ce termenele pentru a respecta regulile anti-poluare se apropie tot mai mult.

Conform datelor din piață, volumele totale de vânzări ale celor două compaii, inclusiv partenerii de joint venture din China, s-au ridicat la 8,7 milioane de vehicule anul trecut, aducându-le pe locul patru, după Volkswagen, Toyota și Alianța Renault / Nissan, fiecare cu peste 10 milioane de vehicule.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata