Furturi de piese şi componente exterioare de la autoturisme

Poliţiştii recomandă să parcaţi vehiculele în locuri iluminate şi să montaţi sisteme de alarmare eficiente. De multe ori valoarea distrugerilor provocate depăşeşte ca prejudiciu valoarea piesei sustrase în sine, astfel încât, adoptarea unui comportament preventiv poate să vă ferească de răufăcători şi de o daună însemnată.

De asemenea, recomandăm prudenţă la achiziţia de piese auto din locuri neautorizate, riscând să cumpăraţi un produs care provine dintr-o infracţiune sau este neconform şi vă poate pune în pericol viaţa.

Şi reprezentanţilor centrelor de colectare şi dezmembrări auto le atragem atenţia să respecte cu stricteţe legea şi să întocmească documentaţiile specifice acestei activităţi pentru a nu încuraja astfel de infracţiuni şi a fi complici ai infractorilor.

Reamintim condiţiile necesare eliberării avizului de funcţionare pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, conform prevederilor O.G. 36/14.07.2005:
– Avizul de funcţionare se eliberează în termen de 30 de zile de la data solicitării, după ce se verifică îndeplinirea de către operatorul economic solicitant a condiţiilor stabilite prin ordonanţa nr. 36/14 iulie 2005.
– Avizul de funcţionare se solicită în scris, la cerere fiind obligatorie anexarea următoarelor documente:
a) o copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz;
b) cazier judiciar al asociaţilor şi administratorului operatorului economic solicitant;
c) împuternicire scrisă din partea administratorului operatorului economic pentru depunerea solicitării.

Avizul de funcţionare nu se eliberează solicitanţilor dacă aceştia se află în una dintre următoarele situaţii:
a. asociaţii sau administratorul operatorului economic au fost condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive pentru infracţiuni de omor, lovire şi vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, furtul unui autovehicul, fals sau uz de fals;
b. operatorul economic a fost depistat anterior că desfăşoară activităţi neautorizate de dezmembrare a vehiculelor.

Condiţiilor impuse de O.G. 36/14.07.2005 le sunt aplicabile prevederile O.U.G. 41/28.06.2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Şi la începutul acestui an au fost înregistrate, în special pe raza municipiului Suceava, mai multe furturi de componente auto. La 24.01.2020, ora 03.13, o femeie de 35 ani, din mun. Suceava, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că a observat două persoane de sex masculin care demontau ceva la autoturismul său parcat în faţa blocului în care locuieşte, iar când a strigat la persoanele în cauză, acestea au fugit.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că femeia deţine un autoturism care a fost parcat de soţul acesteia, în data de 03.01.2020, în faţa blocului de pe str. Dimitrie Cantemir din mun. Suceava.

La 24.01.2020, ora 03.10, în timp ce femeia se afla la domiciliu, a auzit zgomot, iar când s-a deplasat la balconul imobilului, a observat un tânăr îmbrăcat în haine de culoare închisă, care s-a aplecat spre partea din stânga faţă a autoturismului său. Aceasta a strigat la tânărul respectiv, iar de sub autoturism, din partea din faţă a mai ieşit un tânăr, cei doi fugind printre blocuri.

La sosirea poliţiştilor, femeia a coborât şi ea la autoturism, constatând că acesta era ridicat pe un cric montat în dreptul portierei, autorii încercând să sustragă cu un bomfaier catalizatorul autoturismului.

S-a întocmit dosar penal privind tentativă la infracţiunea de „furt calificat”.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata