Recuperarea industriei automobilelor pe plan global va avea mai multe lovituri din cauza incendiilor din Japonia și vremea severă din SUA

Un incendiu recent la o fabrică japoneză de semiconductori și vremea severă din unele părți ale Statelor Unite din februarie au agravat lipsa de cipuri în curs de afectare a industriei auto mondiale, a declarat firma de date IHS Markit.

IHS a declarat că se așteaptă acum la întreruperea producției a aproape 1,3 milioane de vehicule ușoare la nivel mondial, în creștere față de prognoza anterioară de 1 milion în primul trimestru.

O companie de fabricare a cipurilor deținută de Renesas Electronics Corp, care reprezintă 30% din piața globală a unităților de microcontrolere utilizate în mașini, a fost lovită de incendiu la începutul acestei luni. Compania a declarat că va dura cel puțin 100 de zile pentru ca producția să se normalizeze la uzina din nord-estul Japoniei.
IHS Markit a mai spus că producția vehiculelor va fi afectată de vremea rece nejustificată care a cuprins partea de sud-vest a Statelor Unite luna trecută, cu furtuni de zăpadă mortale care afectau Texasul și producția din fabrică și vânzările cu amănuntul.

„Aceste ultime impacturi asupra aprovizionării globale cu semiconductori ne fac să credem că trimestrul 2 ar putea fi la fel de expus ca trimestrul 1, în timp ce stabilizarea aprovizionării ar putea să nu apară până la trimestul 4”, a spus IHS într-un raport.

Industria auto se confruntă cu o deficiență a aprovizionării cu cipuri de la sfârșitul anului trecut, determinată de blocarea coronavirusului în Asia de Sud-Est și de cumpărarea în vrac de către sancțiunile SUA, care a lovit gigantul tehnologic chinez Huawei Technologies, printre altele.
Cifrele producției globale de automobile din primul trimestru sunt de așteptat să se extindă cu 12% față de 2020, conform unei prognoze a IHS.

De asemenea, producătorii de automobile și furnizorii se îngrijorează de disponibilitatea pieselor auto după ce săptămâna trecută o navă portacontainer gigant a blocat Canalul Suez din Egipt timp de șase zile, provocând un restant semnificativ de nave.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata