Reguli noi in privinta amenzii pentru soferii fara rovinietea

Presedintele Klaus Iohannis a publicat joi Legea care schimba art. 9 din OUG 15/2002 privind punerea tarifului de utilizare si trecere pe drumurile nationale a rovinietei. Conform legii, procesul verbal nu mai trebuie sa fie asociat de fotografii doveditoare, iar daca trec patru luni de la data in care soferul a fost depistat ca circula fara rovinieta, dar nu este anuntat, contraventia se prescrie.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a semnat joi un decret privind promulgarea Legii pentru transformarea si completarea art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Unul dintre articolele legii prevede ca aplicarea penalizarii se indica in termen de patru luni de la data comiterii faptei.

In plus, procesul verbal de constatare a contraventiei se comunica obligatoriu in doua luni de la data aplicarii contraventiei, iar in intervalul de la data savarsirii contraventiei, pana la data comunicarii procesului verbal, nu se mai poate aplica alta sanctiune.

Aceeasi lege prevede ca procesul verbal nu mai trebuie sa fie insotit de fotografii doveditoare.

Camera Deputatilor a adoptat, in 6 februarie, in calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care modifica art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si trecere pe drumurile nationale a rovinietei.

„Modificarea legislativa se impunea, avand in vedere ca norma nu era suficient de clara, instantele interpretand diferit situatii reclamate de multi cetateni in cazul amenzilor aplicate in mod repetat in lipsa rovinietei”, a declarat atunci deputatul PNL Lucian Bode.

Intrebat ce se petrece in cazul in care soferul nu este anuntat in termenul prevazut de lege ca a primit aceasta amenda, Bode a declarat ca atunci contraventia se prescrie.

„In momentul in care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Daca in patru luni de zile nu este anuntat, se prescrie respectiva contraventie. In conditii normale, interpretand modificarile despre care vorbim, respectiva contraventie nu este valabila daca nu este comunicatăa in termenul stabilit de legiuitor”, a mai spus Bode.

Deputatul a spus ca se renunta la fotografiile care insotesc procesul verbal pe motiv ca, la fel ca in cazul amenzilor de viteza, dovada in sine este procesul verbal, iar fotografiile nu mai sunt obligatorii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata