Turda a cumpărat 20 de autobuze electrice

17

 Turda calcă pe urmele orașului Cluj-Napoca în ceea ce privește transportul în comun nepoluant și ecologic: va pune în circulație până la sfârșitul acestui an 20 de autobuze electrice, cumpărate prin fonduri europene de peste 10 milioane de euro.

Primarul orașului Turda, Cristian Matei, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că finanțările europene reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, fiind depuse proiecte pe toate axele posibile.

„Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar în același timp, statornic și tradițional, asigurând un echilibru între valorificarea modurilor și infrastructurii de transport tradiționale cu necesitatea de modernizare și asigurare a consumului eficient de resurse și promovarea modurilor de transport nepoluante. A fost esențial ca municipiul Turda să beneficieze de finanțări externe pentru ca noi să putem rezolva problemele de infrastructură, motiv pentru care am făcut tot posibilul să atragem cât mai multe fonduri europene. Astfel, alături de echipa din Primărie am depus proiecte pe absolut toate axele disponibile. Am reușit să achizițiom 20 de autobuze electrice, din care 18 au fost deja livrate, iar restul vor veni și vor intra în circulație până la sfârșitul anului. Turda va trece, astfel, la un sistem de transport modern, la standarde europene”, a spus Matei.

Cele 20 de autobuze electrice au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

Edilul din Turda a subliniat că au fost semnate 13 contracte mari de finanțare din fonduri europene pentru proiecte care se află deja în implementare, la care se adaugă 3 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare.

„Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453 de milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro. Pe lângă achiziția de autobuze electrice, proiectul Planului de Mobilitate Urbană prevede asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun, cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video, dar și implementarea sistemului de Bike Sharing”, a precizat Cristian Matei.

Alte proiecte cu finanțare europeană privesc modernizarea a două obiective turistice Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul, dar și a centrului istoric al municipiului Turda.

Municipalitatea turdeană a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea unui depozit de deșeuri periculoase, urmând ca acea zonă de 10 ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni. Celelalte proiecte finanțate de UE mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, modernizarea creșelor și a grădinițelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata