140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale

Una dintre cele mai importante instituţii naţionale, România sărbătoreşte 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale, care a susţinut timp de decenii crearea şi consolidarea statului modern român, informează Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat de presă.

„În urmă cu 140 de ani, românii sărbătoreau recenta independenţă naţională, iar clasa politică a vremii, preocupată de modernizarea ţării, anticipa că reforma societăţii nu este posibilă fără construcţia unui sistem financiar-bancar, iar banii vor fi sângele care irigă sistemul economic. Astfel s-a născut una dintre cele mai importante instituţii naţionale, care a susţinut timp de decenii crearea şi consolidarea statului modern român”, se arată în comunicat.

Banca Naţională a României a avut un rol central în primele decenii ale secolului trecut, când, dincolo de iniţiativele de a dezvolta instrumente specifice de finanţare a sectoarelor cu potenţial în România interbelică, a reprezentat principalul suport pentru finanţarea cheltuielilor cauzate de cele două conflagraţii mondiale.

„După evul mediu întunecat” pe care l-a reprezentat regimul comunist pentru băncile centrale, BNR şi-a reluat în ultimele trei decenii în mod proactiv rolul de lider al sistemului financiar-bancar, militând totodată pentru măsuri coerente la nivel guvernamental şi pentru o coordonare optimă a mixului de politici economice.

„Adresez felicitări şi urări de bine Băncii Naţionale a României la împlinirea a 140 de ani şi doresc ca această sărbătoare să fie un drum deschis spre noi realizări, cu speranţa la o colaborare solidă şi eficientă şi pe viitor. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de o coordonare a politicilor monetare şi fiscal-bugetare pentru a trece cu bine peste un tip de criză mondială cu care economiile contemporane nu s-au mai confruntat”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

In calitate de principal iniţiator legislativ al actelor normative din domeniul financiar Ministerul Finanţelor Publice, a susţinut permanent independenţa Băncii Centrale şi menţinerea celor mai înalte standarde profesionale în sistemul bancar, se menţionează în document.

„Astăzi, 29 aprilie, Ministerul Finanţelor Publice îşi exprimă atât bucuria, cât şi onoarea de a fi alături de Banca Naţională a României la împlinirea a 140 de ani de existenţă. La mulţi ani Băncii Naţionale a României!”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata