80% dintre băncile centrale au în vedere lansarea unei monede digitale

Foto: ryze.ro
66

Se estimează că peste 80% dintre băncile centrale au în vedere lansarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) sau au făcut deja acest lucru, potrivit unei cercetări efectuate de PwC.

Indicele global PwC CBDC din 2022 analizează și clasifică principalele proiecte CBDC cu amănuntul și cu ridicata. Indicele evaluează stadiul actual de dezvoltare a proiectelor CBDC, luând în considerare, de asemenea, opinia băncii centrale și interesul publicului.

Proiectul eNaira și-a dovedit succesul

Proiectele cu amănuntul din index sunt conduse de eNaira a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), primul proiect CBDC din Africa, și de Sand Dollar, emisă de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020, ceea ce face din Bahamas prima țară care a lansat CBDC. China a devenit prima mare economie care a dezvoltat un proiect pilot CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând cu martie 2022, programe pilot sunt în desfășurare în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai, scrie PwC.

În ceea ce privește comerțul cu ridicata, proiectul de vârf în cadrul indexului este condus de efortul combinat al Autorității monetare din Hong Kong (HKMA) și al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, axat pe dezvoltarea unui prototip care să permită efectuarea de plăți valutare transfrontaliere în timp real, pe tehnologia registrelor distribuite.

În plus, pe un loc fruntaș se situează activitatea Autorității Monetare din Singapore (MAS), cu două noi proiecte CBDC, în timp ce continuă dezvoltarea unui CBDC cu ridicata pentru plățile în valută.

Proiectele CBDC se vor intensifica în 2022

Raportul PwC oferă, de asemenea, o prezentare generală a stablecoins, monede digitale garantate, de exemplu, cu o monedă fiduciară, care pot permite crearea unei legături între ecosistemul financiar tradițional și tehnologiile digitale.

În opinia sa, „Indicele din acest an arată că băncile centrale își intensifică activitatea în domeniul monedelor digitale. Țările se află la niveluri diferite de maturitate cu CBDC și fiecare țară are factori motivaționali diferiți. Creșterea incluziunii financiare, facilitarea plăților transfrontaliere și controlul criminalității financiare sunt toți factori care intră în joc.

Ne așteptăm ca cercetarea, testarea și implementarea CBDC să se intensifice în 2022. Succesul eNaira din Nigeria va stimula probabil dezvoltarea CBDC în țările în care incluziunea financiară este unul dintre principalele rezultate dorite”, a declarat Haydn Jones, specialist Blockchain și Crypto în cadrul PwC.

Care este beneficiul CBDC-urilor

În acest sens, John Garvey din cadrul PwC SUA spune că „este deosebit de important pentru instituțiile financiare să înțeleagă care este situația băncilor centrale în ceea ce privește monedele digitale, deoarece, în cele din urmă, CBDC-urile vor începe să circule prin sistemul de plăți și vor începe să afecteze bilanțurile băncilor.”

Acesta adaugă că „o consultare atentă cu băncile centrale este esențială pentru clarificarea argumentelor comerciale pentru CBDC-uri, din perspectiva incluziunii, a performanței financiare și a interoperabilității”.

Aşadar, Garvey conchide că un lucru este clar: „reducerea costului plăților într-o economie oferă valoare în întreaga economie și pentru cetățeni. Dacă CBDC-urile pot permite, în cele din urmă, plăți mai eficiente, acest lucru va fi în beneficiul tuturor.”

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata