Banca Națională a României a informat că indicele ROBOR la trei luni continuă să crească

54

În această săptămână, românii care au credite la bănci primesc din nou o lovitură puternică. Indicele ROBOR la trei luni continuă să crească și astăzi, înregistrând un nou record, potrivit ultimelor date publicate de Banca Națională a României.

În contextul veștilor proaste, românii care au credite la bănci, indicele ROBOR, la trei luni își continuă ascensiunea și în această săptămână.

Din datele publicate de Banca Națională a României, reiese că în cursul zilei de luni, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut de la 6,17%, valoare înregistrată vineri, la 6,18%.

Din punct de vedere comparabil, Indicele ROBOR continuă să crească constant de la declanșarea războiului din Ucraina și până în prezent. La începutul lunii iunie, acesta era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în luna aprilie.

Indicele ROBOR la trei luni crește din nou

La începutul anului, înainte de debutul invaziei declanșate de Rusia, Indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3,02%. În domeniul bancar, amintim faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

În ceea ce privește evoluţia ROBOR, acesta este influenţată de mai mulţi factori. Printre aceștia, cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia, dar şi politica fiscală.

De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 6 luni, care  este utilizat la calculul dobânzolor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas constant la valoarea de săptămâna trecută, de 6,32%. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 12 luni, care a rămas la 6,49%.

Indicele ROBOR ar putea ajunge la 6,5%

În plus, Indicele IRCC, care este folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

În această situaţie, menționăm faptul că nici economiștii nu văd o situație pozitivă în următoarea perioadă. În urmă cu câteva zile, economistul Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Mai exact, acesta a explicat că de la 1 iulie, ratele creditelor se vor actualiza și vor fi mult mai mari. Potrivit acestuia, cei 490.000 de români care au credite calculate în funcție de ROBOR vor plăti mai mult cu 350 de lei față de ultima actualizare din aprilie.

În același timp, analistul mai spune că la finalul lunii, Indicele ROBOR ar putea ajunge la 6,5%, iar creșterea de astăzi confirmă acest lucru.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata