Banca Naţională a României a publicat cotaţiile ROBOR pentru ziua de joi 8 decembrie

48

Banca Naţională A României, a publicat informaţii de ultimă oră pentru românii care au credite în moneda naţională şi cum arată cotaţiile principalilor indici ROBOR pentru ziua de 8 decembrie 2022.

Astfele acestea sunt informaţii foarte importante pentru românii care plătesc rate la bănci în moneda naţională, care depind de valorile acestor indici.

Cotaţiile oficiale ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut joi la 7,71% de la 7,72%, cât a fost în şedinţa de miercuri, indică datele publicate de BNR.

Nu s-a mai înregistrat o valoare similară din data de 27 iulie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la aceeaşi valoare ca şi în şedinţa precedentă, respectiv 7,93%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas şi el constant joi, la 8,20%.

 În contextul bancar general, la începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori. Unii dintre cei mai importanţi sunt politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, și anume indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro