Banca Națională a României a publicat noile valori pentru Indicele ROBOR la trei luni

49

Pentru românii care au credite în lei la bănci, indicele ROBOR înregistrează noi valori astăzi, arată ultimele date publicate de Banca Națională a României.

Mai exact, BNR informează că în cursul zilei de joi, 15 septembrie, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a scăzut și a ajuns la 7.90.

Indicele ROBOR la șase luni în schimb, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a rămas constant la valoarea obținută miercuri de de 8.06.

Indicele ROBOR la 12 luni a rămas constant joi, 15 septembrie

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la douăsprezece luni, care a rămas constant la valoarea obținută miercuri, de 8,22%, mai arată BNR.

Totodată, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.

La începutul anului, BNR cota acest indice la 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Principalele cauzele ale acestei creșteri masive, anume creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual, a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).

Factorii care influențează evoluția ROBOR

Această evoluţi e a ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. Având în vedere că inflația a ajuns la niveluri record, aceasta afectează și evoluția Indicelui.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aceasta se află în creștere, de la 1,86% la 2,65%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. El este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

Aşadar, IRCC este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională a României. Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie 2022 și martie 2022, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie era mai mică.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro