Banca Națională a României (BNR) a informat despre noi creşterii ale creditelor la bancă

88

Banca Națională a României (BNR) a venit cu noi informații în ceea ce privește indicii ROBOR, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. În contextul noilor date, indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou miercuri, 27 iulie, ajungând la nivelul de 7,71%, asta în contextul în care, cu doar o zi în urmă, indicele atingea nivelul de 7,56%.

Din punct de vedere bancar, indicele ROBOR la trei luni, cel folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a început luna iulie la nivelul de 6,47 procente.

În plus, BNR mai spune că indicele ROBOR la 6 luni a crescut și el, ajungând la 7,83%, asta în timp ce, în cursul zilei de luni, acesta ajunsese la 7,70%. De reţinut că acest indice este folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă.

În contextul creşterilor, Banca Națională a României (BNR) a mai spus că indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 7,90%, de la 7,77%.

Prin ROBOR se calculează rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

La fel şi indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru T1/2022.

Inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin pentru următoarele 12 luni

În ţara noastră, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a continuat să scadă pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, indicatorul urmând să rămână la două cifre în următorul an.

În evaluarea sa, „Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a șasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”, declară Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro