Bancile nu se mai tem de relatia TechFin vs. sistem bancar! Alta este amenintarea

Relatia dintre banci si FinTech-uri pare sa se normalizeze, dupa cativa ani de tatonari cu privire la modul in care se va schimba peisajul financiar aparitia noilor entitati. Insa, o noua ingrijorare planeaza asupra sectorului bancar, cea provenind din zona de TechFin, companii gigant din zona de tehnologie, care ar putea sa intre pe zona bancara cu alt tip de solutii. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, explica, insa, ce ingreuneaza intrarea acestor companii pe piata.
Riscurile tehnologice in domeniul bancar sunt departe de a se fi disipat, desi relatia dintre banci si FinTech-uri, care a preocupat industria financiara in ultimii ani, s-a transformat, in general, in parteneriate benefice de tip win-win.

“Sunt tehnologii disruptive care stau sa apara si care vor schimba fundamental modul in care institutii stabile si cu istorie interactioneaza cu baza lor de clienti. (…) Nu suntem atat de ingrijorati de relatia dintre FinTech-uri si banci pentru ca aceasta a evoluat spre o relatie de parteneriat”, a explicat Sergiu Oprescu in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Potrivit acestuia, la momentul aparitiei FinTech-urilor, au fost 3 strategii posibile. In prima varianta, bancile ar fi intrat si ele in zona de inovare pentru a oferi clientilor servicii similare celor oferite de FinTech-uri. In a doua varianta, bancile ar fi ramas reactive, asteptand ca inovatia sa ajunga la ele si sa contrabalanseze in relatia cu clientul pe inovatia venita de la FinTech. Iar a treia varianta, cea si aleasa in final in cele mai multe cazuri, era cea a parteneriatului.

“Eu cred ca strategia care este castigatoare este cea de parteneriat, pentru ca are in centrul sau clientul. Noi incheiem parteneriate pentru a deservi cat mai bine clientul, pentru a adresa fiecare nevoie a acestuia si atunci aceste parteneriate sunt castigatoare pentru ca de la inceput fiecare dintre cei doi parteneri stie ca isi va mentine clientul in relatia cu ei. De asta nu sunt atat de ingrijorat de relatia banci – FinTech. Cred ca acest lucru se va intampla”, a punctat presedintele ARB.

Altceva, insa, il ingrijoreaza pe seful bancherilor din Romania.

“Sunt putin mai ingrijorat de relatia TechFin versus sistem bancar. Cand spun TechFin, este o diferentiere fina. TechFin sunt acele institutii mari de tip Amazon, Google, Alibaba care intra in zona financiara printr-o disrupere totala a segmentului respectiv, oferind servicii financiare pe un anumit segment, care se duc catre client cu o solutie care cateodata poate sa nu fie neaparat o solutie de tip bancar. Insa TechFin-urile intra mai greu in zona bancara datorita reglementarilor. Cu cat reglementarea este mai puternica in sectorul bancar, cu atat reprezinta o bariera mai puternica la intrare pentru TechFin-uri. Deci exista un rol benefic al suprareglementarii care a avut loc in ultima perioada, pentru ca apare ca un fel de posibila bariera la intrare pe aceasta relatie potential mai disruptiva”, a explicat Sergiu Oprescu.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata