BCE continuă lupta cu inflaţia, în ciuda riscului de recesiune

50

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a oferit detalii despre planurile instituţiei referitoare la dobânda de referinţă, ca instrument de luptă împotriva inflaţiei. Problema este că tot mai multe voci afirmă că deciziile BCE ar putea afecta creşterea economică pe continent.

Mesaj important de la vârful Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE nu se va opri cu majorarea dobânzii de referinţă, spune Christine Lagarde

Şefa instituţiei, Christine Lagarde, afirmă că BCE trebuie să continue să majoreze dobânzile, pentru a putea lupta eficient împotriva inflaţiei, cu toate că există o probabilitate tot mai mare de recesiune în zona euro.

Concret, pe 27 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În opinia sa, „Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem.

Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%”, a afirmat Christine Lagarde pentru portalul de ştiri Delfi Bizness, potrivit agenţiei Reuters.

Mulţi se tem că lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică în Europa

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 200 de puncte de bază, la ultimele trei şedinţe de politică monetară. Analiştii estimează că majorările vor continua şi în lunile următoare.

Totuşi, creşterea dobânzilor de politică monetară la nivelul BCE a dus la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele, provocând astfel îngrijorări potrivit cărora lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.

Procentual, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie, a anunţat Eurostat luni, 31 octombrie.

Vorbim despre cea mai mare creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.

Aşadar, „Inflaţia este în continuare la un nivel mult prea mare în zona euro. Cu cât mai mult inflaţia rămâne la acest nivel ridicat, cu atât este mai mare riscul ca să se extindă la întreaga economie.

Atunci consumatorii şi companiile vor începe să se aştepte la o inflaţie şi mai mare în viitor, iar acest lucru este periculos. (…)

Destinaţia este clară şi nu am ajuns încă acolo. Vom avea şi alte majorări de dobândă în viitor”, a mai explicat preşedintele BCE, Christine Lagarde, fără a indica totuşi un nivel până la care va urca dobânda de referinţă.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro