BNR a obținut un profit de 2 miliarde lei în 2021

29

Anul trecut, Banca Națională a României (BNR) a realizat un profit de 2,01 miliarde lei, acesta fiind de peste 3 ori mai mare decât cel planificat iniţial.

Concret, din această sumă, 1,61 miliarde lei vor merge către bugetul de stat, reprezentând cota de 80% din veniturile nete ale băncii, respectiv majorarea rezervelor statutare ale băncii cu valoarea de 243 milioane lei.

Din datele BNR, veniturile totale realizate în anul 2021 au fost în cuantum de 3,692 miliarde lei, valoare ce indică un grad de realizare de 143,5% față de prevederile bugetare, evoluție înregistrată în principal pe seama creșterii veniturilor din operațiuni valutare și din dobânzi.

În informaţiile sale, “Această evoluție a fost parțial compensată de nivelul mai redus realizat de veniturile din operațiuni cu titluri comparativ cu estimările bugetare, ca urmare a efectului prețului de piață, provenind din vânzările de titluri denominate în valută”, informează BNR.

La capitolul cheltuieli, BNR informează că toate cheltuielile efectuate în anul 2021 au fost în valoare de 1,677 miliarde lei, gradul de realizare a acestora față de prevederile bugetare fiind de 87,1%.

Sursa: Hotnews.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata