Citigroup va intensifica planul chinez de investiții bancare

Citigroup intenționează să își extindă activitatea de investiții bancare în China și se va aplica în curând la înființarea de afaceri locale de subscriere, vânzări și tranzacționare futures până la sfârșitul lunii iunie, a declarat pentru Reuters o persoană care are cunoștințe directe despre acest subiect.

Miscarea vine după ce săptămâna trecută banca americană a dezvăluit că își va vinde activele bancare cu amănuntul pe 13 piețe, inclusiv în China continentală.

Cererile Citigroup către autoritățile de reglementare sunt în curs de finalizare și ar trebui depuse oficial în curând, a spus sursa.

Unitatea extinsă de investiții bancare ar putea angaja aproximativ 100 de persoane, formate din angajați existenți și angajați noi, până când va fi operațională, a adăugat persoana respectivă.

Când a fost contactat, un purtător de cuvânt al Citigroup a refuzat să comenteze.

Măsura Citigroup reflectă „tendința largă de deschidere a Chinei, iar brokerajele locale sunt pe deplin pregătite pentru concurența externă”, a declarat Zhu Feifei, analist la Huafu Securities Co.

Zhu a spus că China reprezintă o piață potențială imensă pentru jucătorii străini, dar ar fi nevoie de timp pentru ca aceștia să câștige cota de piață.

O licență de subscriere locală ar permite Citigroup să participe la piața de IPO din China continentală în creștere rapidă, în special la Consiliul STAR, care este dominat de instituțiile locale.

În primul trimestru al anului 2021, s-au înregistrat IPO-uri în valoare de 8,9 miliarde de dolari la bordul principal al Bursei de Valori din Shanghai, STAR Market și Shenzhen ChiNext.

Normele de reglementare impun subscriitorilor principali pentru IPO-urile STAR să cumpere 2% până la 5% din acțiuni la vânzare și să le dețină timp de doi ani. Această cerință a descurajat instituțiile străine, deoarece leagă capitalul, lăsând piața să fie dominată de marile bănci chineze.

Citigroup și-a vândut participația în asocierea chineză cu Orient Securities în 2019, deschizând calea pentru ca banca americană să lanseze propria bancă de investiții, în timp ce China și-a deschis sectorul de brokeraj.

Banca a primit o licență de custodie internă anul trecut și are deja licențe de decontare și subscriere de obligațiuni în China continentală.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata