Claudiu Năsui: Zona euro are o mare problemă cu inflația iar aceasta este o chestiune pe care ar trebui să o combată Banca Centrală Europeană

77

În prezent, cele mai negre scenarii economice au început să se adeverească. Moneda europeană a coborât la un nivel care nu a mai fost atins din anul în care a fost lansată în circulație, în 2002. Însă aceasta nu este cea mai proastă veste.

Specialiștii anticipează că acest trend de depreciere a monedei de pe vechiul continent va continua. În același timp, rivalul ei din SUA, dolarul, crește tot mai mult, iar dacă Banca Centrală Europeană vrea să crească dobânda, va sacrifica o mare putere economică, vorbim despre Italia. Însă, balanța este destul de greu de înclinat într-o parte sau cealaltă.

 

 Zona euro are o mare problemă cu inflația

 

În estimările sale, fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, care în urmă cu o lună a avertizat românii că ”dezastrul economic este abia la început” și i-a sfătuit să nu facă datorii, să nu își țină economiile în lei sau euro și să nu înceapă proiecte de investiții dacă nu există certitudinea succesului, acum vine să întărească această idee.

În opinia sa, ”Același trend va continua. Zona euro are o mare problemă cu inflația iar aceasta este o chestiune pe care ar trebui să o combată Banca Centrală Europeană. Iar ce vedem din partea BCE este că nu o combate puternic ci foarte timid. Iar acest lucru se întâmplă din motive politice”, a explicat economistul.

În ceea ce privește România, Năsui spune că ”BNR are o politică de menținere a cursului leu / euro cât mai stabil”.

”Însă trebuie să ne gândim că această politică este pe termen mediu. Mai sunt fluctuații.

Într-un viitor în care anticipezi că va fi greu, ce poți să faci? Ce pot să recomand, este ca oamenii să stea pe bani, să nu se îndatoreze, pentru că în momentul în care intri în criză și ești îndatorat ești în cea mai proastă poziție cu putință. Eu în trecut am recomandat dolarul”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

 

De ce nu poate Europa să păstreze supremația monedei euro?

Deși este frustrant pentru mulți europeni care au crezut și încă mai cred în moneda europeană, dolarul câștigă teren pe zi ce trece.

În precizările sale, ”Dacă ne uităm la ce se întâmplă cu Rezerva Federală, FED-ul american, ei chiar combat inflația. În Europa, BEC nu face lucrul acesta. Atunci este destul de clar ce se va întâmpla cu monedele acestea. Subliniez, lucrurile vor continua în acest trend. Nu se va schimba cu nimic.

Chiar și Banca Centrală Europeană a crescut o dată dobânda euro și a ajuns la zero, de la negativ. Nu așa combați inflația”, a mai spus Claudiu Năsui.

 

Cum intră Italia în colaps dacă Banca Centrală Europeană creșe dobânda la Euro

 

În contextul financiar-bancar, Banca Centrală Europeană are de făcut o alegere dureroasă. Fie lasă moneda euro să se deprecieze periculos de mult, fie crește dobânda sacrificând una dintre cele mai mari puteri economice de pe continet care însă acum este extrem de îndatorată.

în viziunea sa, ”Problema cea mai mare a Băncii Europene este că dacă va crește prea mult dobânda riscă să bage în groapă niște state europene și, mai ales unul mare- Italia- care acum este supra-îndatorată, astfel că din motive politice nu combat această inflație.

Este o situație similară cu ceea ce s-a întâmplat și la noi. BNR, în anul 2021, când și USR era la guvernare, era acel congres al unui partid (PNL n.r) și trebuia să țină lucrurile pe linia de plutire. Iar atunci au tipărit bani, n-au combătut inflația, iar acum trebuie să o facă cu mai mulți români care suferă mai tare decât dacă o făceau încetul cu încetul și nu se ajungea aici.

Este ca un bolnav care dacă ia medicamente atunci când au început să-i apară primele simptome scapă de problemă altfel are complicații și trebuie să ajungă la spital”, a mai explicat expertul.

 

Cât de real ar fi scenariul dispariției monedei euro

 

Cu toate acestea,  moneda euro, deși slăbită, în viitor aceasta se va menține pe piață mult timp.

În precizările sale, ”Nu va dispărea. Nu pe termen scurt. Un risc a existat, când Grecia a avut probleme (în 2012 n.r.). Atunci se vehicula ideea că se va reveni la drahmă, însă nici măcar guvernul grec, de un socialist pur, nu a făcut acest pas, deși campania electorală s-a bazat chiar pe această idee. De ce?

Gândiți-vă că suntem în zona Euro și toți ar avea bani în bancă în această monedă. Și dintr-odată guvernul zice că nu mai are bani să dea euro dar va da lei, la paritatea 1 euro=1 leu. Dacă cineva avea 100.000 de euro, acum ar avea 100.000 de lei. Însă, dacă schimbă leii în euro, va vedea că cu 100.000 de lei nu va mai cumpăra nici 10.000 de euro. Se prăbușește cursul. Acest lucru ar însemna să marchezi pierderea pentru foarte mulți oameni și nimeni nu va vrea să fie la guvernare când se va întâmpla acest lucru.

Nu te mai apără nici armata. Este un scenariu apocaliptic de tip Sri Lanka fuge președintele din țară.

Nu anticipez că o să se întâmple. Acela a fost cel mai apropiat moment în care se putea întâmpla. Euro, în schimb, va continua să se deprecieze, din păcate.

Și nu sunt fericit deloc că se întâmplă acest lucru pentru că Europa este continentul în care și noi trăim. Iar eu sunt pro-european, pro-euro-atlantic și îmi doresc foarte mult să reușească.

Dar se fac greșeli. Iar economia nu te iartă. Poți să fii din orice partid sau de orice credință, dacă nu faci ceea ce trebuie o să iasă rău.

Acum avem diferența aceasta între aceste două monede puternice. Dolarul este mult mai puternic față de euro. Euro se folosește în Europa și cam atât, pe câtă vreme dolarul se folosește în toată lumea.

Însă SUA vrea să mențină supremația dolarului și atunci îi crește valoarea crescând dobânzile. Pe când în zona euro cresc foarte anemic”, a mai punctat Năsui.

Ar mai fi vreo șansă ca cei care au rămas cu economiile în euro să revină după un anumit timp la aceeași valoare?

 

La această întrebare, ”Anticipările le faci când se chimbă ceva”, a spus Claudiu Năsui.

”Deocamdată, așa cum arată lucrurile, va continua acest trend. Dacă de mâine vine Christine Lagarde și va anunța creșterea dobânzii la euro cu 2%, să zicem, atunci da, euro se va aprecia masiv. Însă nimeni nu poate anticipa acest lucru pentru că practic stă în puterea ei să o facă.

Dar dacă face acest lucru, bagă Italia în groapă imediat. Adică în secunda 2 crește euro, iar în secunda 3 pică Italia”, a explicat fostul ministru al Economiei.

 

Ar putea să fie ajutată Italia în vreun fel?

 

După părerea sa, ”De fapt BEC asta încearcă să facă acum. Încearcă să facă ceea ce se numește ”quantitative easing” (relaxare cantitativă). De fapt să tipărească bani pe care să-i direcționeze foarte țintit către Italia dar totuși să crească dobânzi. Dar acesta este un joc de echilibristică de tipul iau arsenic dar și antidot pentru acesta. Este o chestiune extrem de inovatoare însă este pariul fiecăruia.

În funcție de ce vor face actori statali care nu sunt anticipabili deloc, se vor întâmpla anumite lucruri. Dar eu îmi mențin prognoza că acest trend va crește pentru că și acei decidenți răspund în fața unor idei care circulă, iar ideile care circulă acum în SUA este ”să menținem supremația dolarului”, pe când ideile care circulă acum în Europa nu sunt ”să combatem inflația”.

Nu este nimic mai important într-o economie decât moneda. Este mai important ce se întâmplă cu dobânda cheie, ce face BNR-ul, ce face BEC, FED-ul american decât orice altceva. Poți să faci programe, poți să pui și zero taxe pe salariul minim, ar ajuta enorm, politica monetară contează colosal de mult, nu există substitut pentru acest lucru.

Critica pe care o fac Băncii Centrale Europene este un spiritul pro-european, nu sunt anti-european. Îmi doresc să reușească doar că ei nu fac ceea ce trebuie”, a conchis Claudiu Năsui.

Concret, Euro a pierdut 0,84% luni după-amiază, până la 0,9951 dolari. Dolarul beneficiază de înăspririle succesive ale politicii monetare a băncii centrale americane, Federal Reserve (Fed), potrivit francetvinfo.fr.

În opinia sa, ”Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi.

Este mai degrabă o veste proastă, pentru că va alimenta inflația”, a explicat Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor, în iulie, pentru Franceinfo.

De exemplu, prețul petrolului este stabilit în dolari, iar dacă moneda europeană scade în raport cu cea americană, înseamnă că prețul în euro va fi mai mare.

Pe de altă parte, dolarul puternic face ca importurile să fie mai scumpe, în special în cazul produselor de bază, cum ar fi petrolul, al căror preț este exprimat în dolari, ceea ce se adaugă la o inflație deja devastatoare pentru consumatori și întreprinderi.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Ziare.com