Consiliul Concurenței a deschis o anchetă în ceea ce privește modul de stabilire a indicelui ROBOR

47

În ziua de marţi 1 noiembrie, Consiliul Concurenței a deschis o anchetă în ceea ce privește modul de stabilire a indicelui ROBOR. Inspectorii Consiliului Concurenței au descins marți la cele zece bănci care cotează ROBOR.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au început ancheta legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, surse oficiale au confirmat pentru ZF această informaţie.

Zece bănci verificate de Consiliul Concurenţei

În contextul informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), un număr de 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Din punct de vedere babcar, ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Astfel, „Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor.

Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la fixing sunt publicate de agentul de calcul în aceeaşi zi în termen de 5 minute de la fixing”, potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spunând în vară că băncile au „sărit calul” şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul

În afirmaţiile sale, „Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%.

Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight.

Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”, a spus Isărescu.

Concret, BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro