Cotaţiile ROBOR pentru joi 24 noiembrie sunt afişate de BNR

28

Banca Naţională a României (BNR) a transmis ultimele cotaţii ROBOR pentru joi, 24 noiembrie. Despte care trebuie să ştie toți românii care au credite la bănci şi cum au evoluat principalii indici ROBOR astăzi 24 noiembrie 2022.

Iată ce trebuie să ştie toţi românii care plătesc rate la bănci pentru creditele contractate în moneda naţională.

Cotaţiile ROBOR pentru joi, 24 noiembrie

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei atinge joi, 24 noiembrie, 7.88%

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns joi, 24 noiembrie la, 8.08%

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a fost cotat joi la 8.28%.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Cotaţiile ROBOR pentru miercuri, 23 noiembrie

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei atinge miercuri, 23 noiembrie, 7.89 %.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, 8.08 %.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, 8.28 %.

Cum influențează ROBOR ratele românilor?

În contextul bancar, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Iar această evoluţie a ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata