Creditele neperformante ale băncilor chineze

O creştere a creditelor neperformante (NPL) de până la 7.700 miliarde de yuani (1.100 miliarde de dolari), s-ar putea confruntă sectorul bancar din China, anul acesta, dacă epidemia cu noul coronavirus nu atinge punctul culminant până în aprilie, a estimat, joi, agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters.

„În condiţiile în care epidemia a dus la întreruperea producţiei în China, unele companii şi persoane fizice ar putea avea dificultăţi cu achitarea datoriilor”, se arată în raport.

Autorităţile de reglementare financiară au cerut băncilor să reducă ratele dobânzilor şi să extindă creditele firmelor afectate de epidemie, că o parte a eforturilor de reducere a impactului.
Iar autorităţile locale întocmesc o listă de firme care vor beneficia de ajutorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC).

Luna această, Banca Centrală a Chinei a anunţat deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) pentru a ajută companiile afectate.

Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a explicat viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang, care a subliniat că „instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile”, astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziţie în două zile.

Viceguvernatorul PBOC a adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile şi a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat.

Analiştii se aşteaptă că epidemia de coronavirus să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei în primul trimestrul, iar autorităţile au anunţat o serie de măsuri de sprijin.

Banca Centrală a Chinei a cerut instituţiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor, precum şi IMM-urilor.

Va mai injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe pieţele financiare pentru a-şi consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata