Cum arată ROBOR vineri 30 septembrie, din informaţiile BNR?

61

În data de 30-09-2022, BNR anunță noile cotații pentru Indicele ROBOR. Vești de ultimă oră pentru românii care au credite în lei la bănci. Indicele ROBOR la trei luni înregistrează noi valori.

În această zi, românii care au credite la bănci primesc vești de ultimă oră, de la Banca Națională a României care a publicat noile valori pentru Indicele ROBOR la trei luni, la șase luni, dar și la 12 luni

În contextul  datelor publicate de BNR, vineri, 30 septembrie, în ultima zi a acestei săptămâni şi a lunii Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant la valoare de joi, de 7,93%.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a rămas constant vineri, 30 septembrie, la valoarea de 8.10%.

Iar pentru Indicele ROBOR la 12 luni, pe de altă parte, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut în ultima zi a săptămânii și a ajuns la o valoare de 8.23%.

Din punct de vedere bancar, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.

Iar evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

În contextul cronologic, la începutul acestui an, acest indice era de 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).

În contextul creşterilor, în ceea ce privește IRCC, acesta este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. El este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională a României.

Aşadar, cei mai mulți analiști se așteaptă ca în luna octombrie, valoarea IRCC să depășească 4%, lucru care înseamnă că românii care au credite vor risca să plătească mai mult începând cu luna următoare.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata