Familia Berlusconi din Italia vinde acțiunile Mediobanca

Familia fostului premier italian Silvio Berlusconi și-a vândut acțiunea de 2% din Mediobanca, în ultima modificare care afectează baza de acționari a celei mai mari bănci de investiții din Italia.

Fininvest, holdingul familiei Berlusconi, a declarat că tranzacția, din care a încasat 174 milioane de euro (211 milioane de dolari), face parte dintr-o reajustare a portofoliului său de investiții financiare.

Proprietatea Mediobanca a fost în continuă schimbare de la dizolvarea unui nucleu de investitori pe termen lung în banca milaneză, deschizând calea pentru ca miliardarul fabricant de ochelari, Leonardo Del Vecchio, să devină cel mai mare acționar unic.

Del Vecchio și-a mărit în mod constant pachetul de acțiuni Mediobanca, ajungând la 13,2%. El are aprobarea de reglementare pentru a ajunge la puțin sub 20%.
Del Vecchio a refuzat să comenteze cu privire la vânzarea acțiunii Fininvest.

Fininvest, care controlează cel mai mare radiodifuzor comercial din Italia Mediaset, a cumpărat o acțiune de 1% în Mediobanca în 2007 și a dublat-o în anul următor.

Holdingul a fost întotdeauna considerat o investiție pur financiară.

Eliminarea vine după ce Mediaset și al doilea cel mai mare investitor, Vivendi, în această lună au încheiat un război legal de ani de zile, cu un acord care va face grupul francez să-și reducă drastic participația la radiodifuzorul italian.
Conform acordului, Fininvest își va crește participația în luna iulie la 49% de la 44% și ar putea să o ridice și mai mult în următorii ani, deoarece Vivendi își va reduce pachetul de acțiuni.

Miscarea coincide, de asemenea, cu îngrijorările crescânde cu privire la starea de sănătate a lui Berlusconi, în vârstă de 84 de ani, care a fost internat în spital anul acesta, după ce a contractat COVID-19 în septembrie anul trecut.

Fininvest a declarat într-un comunicat că vânzarea a fost destinată „să raționalizeze și să reechilibreze portofoliul său de investiții financiare”.

Banca italiană UniCredit a acționat ca broker la tranzacție, au declarat două surse cu cunoștințe despre această chestiune.
Acțiunile la Mediobanca au aproape dublat valoarea în ultimele 12 luni, depășind o creștere de 73% a indicelui bancar italian.

Fininvest a declarat că a vândut 17,7 milioane de acțiuni, indicând un preț de vânzare de aproximativ 9,8 euro, chiar peste prețul de închidere al acțiunii de luni, de 9,782 euro.

Banca comercială milaneză este cel mai mare acționar al Generali, grupul de asigurări de top din Italia, în care Del Vecchio este, de asemenea, investitor. (1 $ = 0,8228 euro)

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata