FMI: „Presiunea asupra noastră pentru a acționa este foarte mare”

56

Avertismentul a fost lansat de către directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva. Aceasta a cerut Chinei și a altor economii din Grupul celor 20 să accelereze reducerea datoriilor pentru un număr tot mai mare de țări puternic îndatorate.

Concret, directorul general al FMI a subliniat că s-ar putea declanșa o „spirală descendentă” dăunătoare, în cazul în care China și alte economii din Grupul celor 20 nu accelerează reducerea datoriilor pentru un număr tot mai mare de țări puternic îndatorate.

În plus, Kristalina Georgieva a declarat că este esențial un impuls suplientar pentru Cadrul comun pentru tratarea datoriilor, în mare parte blocat, care a fost adoptat de G20 și de Clubul de la Paris al creditorilor oficiali în octombrie 2020, dar care nu a reușit să producă niciun rezultat până acum, conform informațiilor transmise de reuters.com

Aproape o treime din țările cu piețe emergente se află în dificultate din cauza datoriilor

Astfel, „Dacă încrederea se erodează până la punctul în care apare o spirală descendentă, nu știi unde s-ar termina”, a declarat directorul general al FMI într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute.

De asemenea, Georgieva a declarat că a vorbit cu președintele indonezian Joko Widodo, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, în timpul reuniunii Grupului celor Șapte de luna trecută din Germania și l-a îndemnat să facă presiuni pentru o mai mare unitate în ceea ce privește datoria înainte de summitul liderilor G20 din noiembrie.

Totodată, Georgieva a declarat că aproape o treime din țările cu piețe emergente și o proporție dublă de țări cu venituri mici se află în dificultate din cauza datoriilor, iar situația se înrăutățește pe măsură ce economiile avansate cresc ratele dobânzilor.

Ieșirile de capital de pe piețele emergente continuă

Ieșirile de capital de pe piețele emergente continuă, iar aproape una din trei dintre aceste țări are acum rate ale dobânzilor de 10% sau mai mari, a spus Georgieva, menționând că mai multe țări cu venituri medii, inclusiv Sri Lanka și Malawi, au cerut ajutor din partea fondului.

Aşadar, „Presiunea asupra noastră pentru a acționa este foarte mare”, a spus Kristalina Georgieva, menționând că războiul din Ucraina a exacerbat crizele cu care se confruntă economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare din cauza pandemiei.

Georgieva a spus că este imperios necesar să se ajungă la un acord privind reducerea datoriei pentru Zambia, Ciad și Etiopia, trei țări africane care au solicitat ajutor în cadrul cadrului comun și ale căror comitete de creditori se reunesc luna aceasta.

Aceasta a îndemnat China să se coordoneze mai bine între creditorii săi multipli, avertizând că Beijingul va fi „primul care va pierde dramatic” dacă problemele actuale ale datoriei vor ajunge la o criză în toată regula, potrivit sursei menționate.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro