Franţa are un fond de 20 de miliarde de euro pentru recapitalizarea campionilor naţionali

19

20 de miliarde de euro pentru a putea furniza capital marilor companii care se chinuie să depăşească criza coronavirusului, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, informează Reuters.

Ministrul Bruno Le Maire a promis în repetate rânduri că va ajuta campionii naţionali să depăşească criza coronavirusului prin preluarea de participaţii şi, dacă va fi nevoie, chiar şi prin naţionalizări.

„Am decis să alimentăm acest fond, să punem 20 de miliarde de euro într-un fond special destinat sprijinirii capitalului companiilor care au nevoie, fie companii publice sau private”, a declarat Bruno Le Maire pentru postul de radio Europe 1.

Aceşti bani fac parte dintr-un pachet de măsuri de criză, pe care Le Maire le-a dublat joi până la 100 miliarde de euro, şi care ar urma să meargă miercuri în Parlament pentru aprobare.

Iar prima din companiile franceze care ar putea avea nevoie de fonduri de la stat este compania aeriană Air France KLM, care joi a spus că se aşteaptă ca statul francez şi cel olandez să vină în ajutorul său cu lichidităţi, necesare pentru a depăşi criza provocată de oprirea transportului aerian.

„Cu privire la Air France, suntem pregătiţi pentru când va fi nevoie, fără nicio îndoială, să sprijinim Air France şi să ne asigurăm că acest campion industrial francez îşi revine rapid”, a spus Le Maire.

Air France-KLM poartă discuţii cu mai multe bănci pentru a putea primi credite în valoare de până la şase miliarde de euro, credite garantate de guvernele francez şi olandez, o sumă pe care un secretar de stat din Ministerul Transporturilor a spus că „nu este nerealistă”.

În paralel, alte companii ale căror activităţi au fost paralizate din cauza coronavirusului încearcă să obţină în primul rând credite bancare cu garanţii guvernamentale, în loc să se grăbească să ceară fonduri de la stat.

Astfel, preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard a spus vineri că producătorul auto, la care statul francez deţine un pachet de 15% din acţiuni, ar putea încearcă să obţină credite bancare în valoare de patru-cinci miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata