Joe Biden interzice băncilor americane să cumpere sau să subscrie vânzări de datorii rusești

Administrația Biden pedepsește Rusia pentru interferența sa în alegerile SUA din 2020 și atacurile cibernetice, lovind Moscova acolo unde o doare cel mai mult: rubla.

Departamentul Trezoreriei a anunțat că, începând cu 14 iunie, băncilor americane li se va interzice în general să participe la toate vânzările de obligațiuni de către banca centrală rusă, ministerul finanțelor și fondul suveran de avere. Asta înseamnă că aceste firme din Wall Street nu vor putea cumpăra sau subscrie aceste tranzacții cruciale de către guvernul central rus.

Acest lucru marchează o escaladare semnificativă a sancțiunilor SUA asupra Rusiei și va face mai dificilă strângerea de capital pentru Moscova. Rubla rusă a scăzut cu aproape 1% față de dolarul american joi, iar bursa din țară s-a retras modest.

„Acesta este Biden care trimite un avertisment. Este o declarație puternică”, a declarat pentru CNN Business Win Thin, șef global de strategie valutară la Brown Brothers Harriman.

În august 2019, administrația Trump a interzis băncilor americane să participe la obligațiuni denominate în non-ruble emise de guvernul rus și să împrumute fonduri non-ruble către Rusia. Acest lucru s-a aplicat în principal tranzacțiilor în dolari SUA și euro.

Administrația Biden extinde aceste restricții interzicând instituțiilor financiare din SUA să cumpere și obligațiuni în ruble. Departamentul Trezoreriei a mai spus că băncilor americane li se va interzice să împrumute fonduri în ruble acestor entități.

Foarte important, băncile străine care au prezență în Statele Unite ar putea fi afectate de aceste sancțiuni, potrivit Kevin Petrasic, șeful cabinetului de reglementare bancară de la Davis Wright Tremaine. Petrasic a declarat că Departamentul Trezoreriei și-a afirmat agresiv jurisdicția cu privire la tranzacțiile acestor bănci străine cu entități sancționate.
„Președintele a semnat această nouă autoritate de a înfrunta comportamentul rău și continuu al Rusiei”, a transmis secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, într-o declarație. „Trezoreria folosește această nouă autoritate pentru a impune costuri guvernului rus pentru comportamentul său inacceptabil”.
Sancțiunile vor „face mai dificilă atragerea de capital străin de Rusia, de care au nevoie”, a spus Brown Brothers ‘Thin.

Cu toate acestea, administrația Biden a depășit ceea ce Thin a descris drept „opțiunea nucleară” împotriva Rusiei: interzicerea băncilor de a cumpăra obligațiuni ruse deja emise care tranzacționează activ pe piața secundară.

Sursa: CNN
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata