Măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naţionale de dezvoltare în România, proiect adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, luni, un proiect care reglementează cadrul general privind condiţiile pe care o bancă naţională de dezvoltare trebuie să le îndeplinească pentru a desfăşura activitate pe teritoriul României.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PSD Eugen Teodorovici, are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naţionale de dezvoltare din România, condiţiile privind organizarea şi funcţionarea băncilor de dezvoltare urmând a fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Categoriile de beneficiari eligibili pentru produsele financiar-bancare oferite de băncile de informaţii includ: „întreprinderile mici şi mijlocii, unităţile administrative-teritoriale, companiile de stat, organizaţiile neguvernamentale, universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, întreprinderi sociale etc. Băncile de dezvoltare sunt deţinute în întregime, în mod direct, pe toată durata de funcţionare, de către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice”, se arată în expunerea de motive.

Băncile naţionale de dezvoltare au ca scop „sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică şi regională în România prin promovarea investiţiilor şi facilitarea accesului la finanţare pentru beneficiarii eligibili, în acele sectoare în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi decalaje de finanţare, în baza unei analize ex-ante, în scopul atenuării şi reducerii lor prin desfăşurarea de activităţi de dezvoltare, în conformitate cu legislaţia UE aplicabilă şi a actului constitutiv al fiecărei bănci de dezvoltare”, subliniază iniţiatorul.

Un amendament la proiectul de act normativ prevede că „în vederea obţinerii aprobării de constituire a băncilor de dezvoltare, documentaţia întocmită în conformitate cu prevederile OUG a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului UE nr.575/2013 şi ale reglementărilor emise de BNR în aplicarea acestora se aprobă de Ministerul Finanţelor Publice şi se depune la BNR”.

Potrivit altei modificări a textului proiectului, „în vederea obţinerii aprobării de constituire a băncilor de dezvoltare de la BNR, proiectul actului constitutiv se supune aprobării prealabile a Guvernului”.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata