Numărul creditelor din România sunt în declin

În ultima vreme, românii au început să se gândească mult mai bine înainte să se împrumute, în timp ce băncile își fac mai multe calcule înainte să poată accepta dosarele. Se pare că numărul creditelor acordate populației a scăzut considerabil, în special cele în valută, care au înregistrat cele mai mari scăderi. Românii se feresc de credite datorită creșterii euro și al dobânzilor din ce în ce mai mari. Conform calculelor economiștilor, o familie cu venituri medii abia pot face față unui împrumut.

În ultimele luni, românii au devenit mai temperați în privința împrumuturilor bancare.

Veniturile românilor au mai crescut față de anii anteriori, și de aceea mulți se încred în faptul că pot obține un credit mai mare. Problema este că începând cu acest an, condițiile de creditare au devenit mai dure. Se pare că ceea ce a marcat domeniul bancar este limitarea gradului de îndatorare la 40% pentru creditele în lei și la 20% pentru cele în euro.

Față de luna ianuarie, creditele acordate populației în luna februarie, a scăzut cu 0,1%. Conform Băncii Naționale, cea mai semnificativă scădere au fost împrumuturile în valută.

„Trebuie să ne îngrijoreze acest lucru şi românii trebuie să fie precauţi. Înainte de a avea o rată la bancă, trebuie să fim convinşi că putem să plătim această rată cu regularitate. Cred că un exerciţiu foarte bun ar fi să încerci să economiseşti în prealabil nişte bani, să vezi dacă poţi lună de lună să pui nişte bani deoparte, care să fie echivalentul unei rate bancare”, a declarat un analist economic.

Toate băncile notabile și-au mărit costurile pentru creditare cu până la două puncte procentuale de la începutul acestui an.

Iar schimbările nu se opresc aici. Robor va fi înlocuit în luna mai cu un nou indice în funcție de care vor fi socotite dobânzile.

Indicele care va înlocui vechiul Robor nu va duce obligatoriu la o ieftinire a ratelor pentru creditele în lei, ba chiar ar putea să tensioneze mai mult cursul valutar, ceea ce va duce și la o creștere a dobânzilor, conform guvernatorului Băncii Naționale.

Anul 2018 a fost marcat prin împrumuturi ale românilor în valoare de peste 250 de miliarde de lei.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata