O bancă celebră intră în forță pe piața din România

După ce a preluat Piraeus Bank, o celebră bancă face investiții uriașe în țara noastră. Este First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, și a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară. C Flowers a preluat anul trecut Piraeus Bank România, la a doua încercare, banca fiind redenumită First Bank.

Încă de la începutul anului 2018, Leumi anunţase surprinzător realizarea unei înţelegeri, de principiu, neangajante („non-binding memorandum of understan­ding“) cu Argo Capital Mâna­gement Limited, parte de gru­pu­lui britanic de investiţii Argo, privind vân­zarea tuturor participaţiilor gru­pului israelian în Bank Leumi Ro­mânia, o filială în care israelienii deţin 99,91% din acţiuni.

Dar negocierile au progresat pe parcursul anului trecut, însă, în cele din urmă, tranzacţia Leumi – Argo a intrat într-un punct mort, existând opinii care susţin că şi BNR ar fi ridicat obiecţii. În aceste condiţii, Leumi a încearcât să găsească un alt cumpărător pentru operaţiunile de la Bucureşti.

Deciziea de vânzare a subși­diarei din România a fost parte a stra­tegiei grupului israelian Leumi de a-şi concentra operaţiunile internaţio­nale în centrele financiare principale prin subsidiarele din SUA şi Marea Bri­tanie.

Iar JC Flowers a lucrat în această tranzacţie cu casa de avocatură Clifford Chance Badea, conform datelor ZF. De altfel, fondul a lucrat cu aceeaşi casă şi când a preluat Piraeus Bank.

sursa bugetul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata