ROBOR urca în continuare. Pentru sfârşitul anului sunt estimări de peste 3%

19

Sterilizarea lichidităţilor din piaţă, presiunile inflaţioniste (în aprilie inflaţie estimată de 5,1%), dar şi aşteptările băncilor faţă de decizia BNR din şedinţa de politică monetară de luni, 7 mai 2018, au fost factorii care au condus la majorarea indicelui ROBOR la 3 şi 6 luni la finalul săptămânii trecute. Analiştii financiari se aşteaptă în continuare la creşteri ale acestor indici. Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank previzionează că ROBOR la 3 luni va oscila între 2,52%-2,75% până în iunie, majoritatea analiştilor spunând că ROBOR va urma nivelul dobânzii cheie.

Chiar dacă opinia unanimă este că în şedinţa de politică monetară de luni există spaţiu şi motivaţie macroeconomică pentru majorarea dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,5%, urmând ca pe final de an să se ajungă în jurul nivelului de 3%, unele voci susţin că BNR s-ar putea să mai aştepte cu această decizie.

Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank, este de părere că BNR va păstra nivelul actual al ratei dobânzii, cu atât mai mult cu cât după ultima şedinţă banca centrală a comunicat că va urmări evoluţiile economice. „Inflaţia în martie a fost în linie cu aşteptările analiştilor- 4,95% faţă de estimările pieţei de 5%, iar acest fapt ar putea contribui la menţinerea dobânzii actuale„, precizează Negrescu.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, consideră că „BNR va opera o creştere de 0,25% a dobânzii de politică monetară până la nivelul de 2,5% şi va continua controlul lichidităţilor prin operaţiuni de piaţă la rata dobânzii de politică monetară”.

„În condiţii normale, dobânda de politică monetară trebuie crescută cu un 0,25%. Evoluţia inflaţiei şi aşteptările ca în luna aprilie rata acesteia să sară de 5% la un nivel de 5,1%-5,2%, în special din cauza creşterii preţurilor administrate şi a preţului petrolului pe plan internaţional, arată că întărirea politicii monetare este inevitabilă”, a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata