Un fond de 40 de miliarde de euro, pentru companiile afectate de pandemie, în Italia

27

În prezent, Italia, a treia economie a zonei euro, a lansat un fond în valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să-şi majoreze capitalul şi să-şi întărească bilanţul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Astfel, Aşa numitul „Patrimonio Rilancio” este un vehicul investiţional (SPV) care va fi finanţat de Trezorerie prin emiterea unor bonduri suverane specifice şi va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Banca de stat CDP, cu o vechime de 170 de ani, îşi sporeşte rolul activ în economia italiană, încercând să păstreze activele naţionale strategice în mâinile naţionale şi atenuând pagubele provocate de impactul pandemiei.

În acest sens, aproximativ 100 de companii italiene şi-au exprimat deja interesul în „Patrimonio Rilancio”, care a fost înfiinţat oficial miercuri, la adunarea acţionarilor CDP, susţin sursele. Companiile, majoritatea nelistate, operează în industria ospitalităţii, a produselor textile, în sectorul agroalimentar, construcţii, infrastructură, modă şi componente auto.

În contextul economico-bancar, profitând de abordarea mai flexibilă a UE privind ajutoarele de stat, fondul va investi în următorii 12 ani în companii non-financiare italiene cu venituri de peste 50 milioane de euro. Planul permite CDP să ajute companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare severe, prin injecţii de capital şi transformarea în acţiuni a bondurilor convertibile.

Aşadar, pentru a sprijini financiar CDP, Trezoreria va emite până la finalul lui 2022 în câteva tranşe bonduri suverane de până la 44 de miliarde de euro, ceea ce va majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB, care deja a atins 155,6% anul trecut, un record pentru Italia după război.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News